Divlje svinje i mrki medvjedi

Poljoprivrednici u Središnjoj Bosni trpe sve veće štete od divljih životinja

09.10.2023. 14:40 / Izvor: Fena
SBK

Poljoprivrednici u Kantonu Srednja Bosna (SBK) u posljednje vrijeme trpe sve veću štetu koju uzrokuje divljač.

Poljoprivrednici u Kantonu Srednja Bosna (SBK) u posljednje vrijeme trpe sve veću štetu koju uzrokuje divljač, u prvom redu divlje svinje i mrki medvjedi.

"U zadnje vrijeme sve češće pristižu nam zahtjevi za nadoknadu štete pričinjanje od divljači, najčešće crne divljači kao što su divlja svinja i mrki medvjed. Imamo puno više medvjeda koji se spuštaju u urbana područja i ruralna naselja", izjavio je kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Advan Akeljić.

Dodao je da je poseban problem što SBK još uvijek nema plan gospodarenja mrkim medvjedom.

"Imamo problem gospodarenja medvjedom jer još uvijek federalno ministarstvo nije odobrilo, a naši kantonalni savezi nisu uputili plan upravljanja i gospodarenja mrkim medvjedom. Nadam se da će u skorije vrijeme i ta faza biti realizirana", kazao je Akeljić.

Problem upravljanja lovištima posebno je prisutan u dvije općine Srednje Bosne.

"Kao što znate, mi imamo problem u općinama Gornji Vakuf/Uskoplje i Novi Travnik, gdje još uvijek nisu uspostavljena lovišta, tako da su ta područja posebna, a tamo gdje imamo uspostavljena lovišta koliko-toliko lovci doprinose smirivanju stanja na terenu, pomažu se međusobno poljoprivredni proizvođači i lovci. Naravno, to može još bolje i nadam se da ćemo i ovom problemu u narednom razdoblju stati u kraj", rekao je Akeljić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti