Bilateralni sporazumi

Kontrola letenja: BHANSA jača suradnju s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom

16.10.2023. 08:22 / Izvor: Akta.ba
bhansa

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) potpisala je veoma važne bilateralne sporazume.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) potpisala je veoma važne bilateralne sporazume o jačanju suradnje sa Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe i Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore.

Sporazumi između BHANSA-e i nadležnih agencija iz susjednih zemalja su potpisani u Mostaru na sastanku kojemu je pored predstavnika BHANSA-e na čelu s direktorom Davorinom Primorcem sudjelovalo izaslanstvo Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) predvođeno direktorom Mariom Kunovcem – Vargom te izaslanstvo Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, SMATSA doo (SMATSA) na čelu s direktorom Predragom Jovanovićem. 

Potpisani bilateralni sporazumi dodatno jačaju veze između ovih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, a fokusirani su na unapređenje usluga u zračnoj plovidbi i povećanje sigurnosti letenja u regiji. Konkretno, odnose se na upravljanje zračnim prometom, optimizaciju kapaciteta, sigurnost, te zrakoplovnu meteorologiju, suradnju s nacionalnim nadležnim organima u postupcima certifikacije i kontinuirane usklađenosti, zrakoplovno informiranje te planiranje i implementaciju SWIM-System Wide Information Management.

Posebno je istaknuto da ova suradnja ima bogatu povijest, budući da BHANSA, HKZP i SMATSA već dugi niz godina uspješno surađuju u području kontrole zračnog prometa. Zaključeni sporazumi usmjeravaju tu suradnju prema novim izazovima i mogućnostima u sektoru zračne plovidbe ne samo u ovim državama, nego i šire.

Na sastanku u Mostaru razmotren je veći broj veoma aktualnih pitanja od zajedničkog interesa. Naglašeno je da su BHANSA, HKZP i SMATSA pružili sigurne usluge u zračnoj plovidbi za značajno povećani broj letova u odnosu na 2019. i 2022. godinu  uz istovremeno povećanje kapaciteta i smanjenje kašnjenja.  Ovako dobri pokazatelji su, između ostalog, rezultat i međusobne suradnje i svakodnevne koordinacije ova tri pružatelja usluga u zračnoj plovidbi.

Kako je najavljeno na sastanku, u narednom periodu poduzimat će se koordinirane aktivnosti na uvođenju i primjeni novih tehnologija, a u skladu sa strateškim planovima razvoja civilnog zrakoplovstva u Europi i svijetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti