B2B sastanci

Bh. i turske kompanije automobilske industrije dogovorile saradnju

16.10.2023. 15:46 / Izvor: Akta.ba
AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA

Početkom ove sedmice, u sarajevskom Swissotelu održani su B2B sastanci bh. i turskih automotive aftermarket kompanija.

Početkom ove sedmice, u sarajevskom  Swissotelu održani su B2B sastanci bh. i turskih automotive aftermarket kompanija. Događaj je organizovan u organizaciji Grupacije automobilske industrije Bosne i Hercegovine u ime Privredne komore Federacije BiH, agencije za industrijski marketing Bravaria Industrial Marketing te Automobilskog klastera Srbije s primarnim fokusom na automobilsku industriju Bosne i Hercegovine i Turske. Cilj događaja bio je okupiti kompanije iz obje zemlje, pružiti mogućnosti za umrežavanje te podstaći potencijalne poslovne saradnje.

Događaj je započeo izlaganjem gostiju iz Turske koji su učesnicima pružili vrijedan uvid u trenutno stanje automobilske industrije Turske te iskazali interes za buduću saradnju s bh. kompanijama ovog sektora.

Emirhan Balkan, zamjenik generalnog menadžera kompanije “HANN filter”, iskazao je zadovoljstvo organizacijom i gostoprimstvom, kao i činjenicom na kojem nivou se nalazi automobilska industrije BiH.

Uvid u poslovanje bh. automotiv kompanija ponudio je Armin Hodžić, direktor sektora energetike Privredne komore FBiH i voditelj Grupacije automobilske industrije BiH. Prisutne je podsjetio na bogatu historiju i tradiciju industrijske proizvodnje bh. automotiv industrije.

"Dovoljno je prisjetiti se velikih imena FAMOS, PRETIS, TAS, koja su ispisivala bogatu historiju ove industrije. S druge strane, moramo se više fokusirati na sadašnjost, ali i na budućnost, zbog čega naša automobilska industrija pokušava pratiti svjetske trendove kao što je elektrifikacija transporta, elektomobilnost i mnogi drugi trendovi koji su prisutni u ovoj branši", istakao je Hodžić.

Nakon edukativnih i informativnih izlaganja, učesnicima se pružila prilika za mrežavanje. Tokom B2B sastanaka, kompanije su se međusobno predstavile, uspostavljeni su inicijalni kontakti te su
kreirana početna partnerstava čime je otpočela poslovnih interakcija između turskih i bh. kompanija s ciljem njenog razvoja i unaprijeđenja.

"Mnogo je potencijala u automobilskoj industriji Bosne i Hercegovine i Balkana općenito. Ovi događaji su itekako dugoročno isplativi: u kratkom periodu dogovorimo jasne i konkretne korake, čime se uspostava saradnje značajno ubrzava. Danas smo uspjeli dogovoriti osam novih partnerstava", istakla je Sumru Idil Horoz, predstavnica incijatora događaja iz Turske.

Slično iskustvo potvrđuje potvrdili su i predstavnici bh. kompanija. B2B sastanci ostvarili su cilj jačanja veza između bosanskih i turskih kompanija. Kombinacija prezentacija, razmjene znanja, efektivnih sesija umrežavanja i prijatne atmosfere svakako predstavljaju korak naprijed u dijalogu između industrija ovih zemalja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti