PROJEKT BEEP

Otvorena obnovljena zgrada Pravosudnih institucija FBiH u Sarajevu

17.10.2023. 12:51 / Izvor: Akta.ba
otvorenje zgrade

Federalni ministri Vedran Škobić i Željko Nedić danas su svečano otvorili obnovljenu zgradu Pravosudnih institucija FBiH u Sarajevu.

U Sarajevu je simboličnom ceremonijom obilježen završetak radova na implementaciji mjera energetske efikasnosti na Zgradi Pravosudnih institucija Federacije Bosne i Hercegovine.  Ovo je jedan od 20 objekata javne namjene na području Kantona Sarajevo na kojima su implementirane mjere energetske efikasnosti u okviru ''Projekta energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu'' (BEEP) i Dodatnog financiranja AF BEEP, koji se provodi od 2015. godine.

Projekt je do sada omogućio obnovu 89 zgrada javne namijene, sa posebnim fokusom na zdravstvene i obrazovne institucije. 

Ovom prilikom ministar prostornog uređenja Željko Nedić istaknuo je: "Prema raspoloživim podacima, prosječna potrošnja energije u javnim zgradama u Bosni i Hercegovini je tri puta veća od prosjeka Europske unije (EU), što ih kategorizira kao energetski neefikasne zgrade. Prema preliminarnim rezultatima popisa, koji trenutno provodi Ministarstvo, u Federaciji Bosne i Hercegovine nalazi se više od 4.000 objekata javne namjene i za više od 50% ovih objekata potrebno je implementirati mjere energetske učinkovitosti. To predstavlja značajan potencijal za uštede energije i stvaranje boljih uvjeta za korisnike objekata."

U sklopu ovog projekta, Zgrada Pravosudnih Institucija Federacije Bosne i Hercegovine je obnovljena s fokusom na energetsku efikasnost, što je rezultiralo ulaganjem od oko dva milijuna i sto četrdeset tisuća KM. Očekivana godišnja ušteda energije u ovom objektu nakon implementacije mjera iznosi 613.538,00 kWh/god, što će rezultirati značajnim smanjenjem emisije CO2 od 270 tCO2/god. 

"Projektom energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP), postignuto je više od obične obnove zgrade. Ova obnova je omogućila poboljšanje komfora za sve korisnike institucija, koje su smještene u ovom objektu. Objekti u kojima radimo, ne trebaju biti samo prostori za obavljanje posla, već mjesta gdje se ljudi osjećaju ugodno ali i motivirano da pruže najbolje od sebe", izjavio je ovim povodom Vedran Škobić, ministar pravde.

Implementacijom mjera energetske efikasnosti na Zgradi Pravosudnih institucija Federacije Bosne i Hercegovine, osigurani su bolji uvjeti za svakodnevni boravak i rad 265 korisnika ovog objekta. Radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske efikasnosti, uključujući termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu stolarije i bravarije, termoizolaciju krova, te zamjenu postojeće rasvjete i grijanja energetski efikasnim rješenjima.

BEEP je najveći projekt energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, koji se realizira kreditnim sredstvima Svjetske banke. Projekt se implementira u razdoblju od 2015. do 2024. godine s ciljem predstavljanja prednosti i održivosti energetske efikasnosti.

Procjenjuje se da će od povećanja energetske efikasnosti višestruke koristi imati oko 563.000 korisnika objekata u javnom sektoru. Provođenjem navedenih projektnih aktivnosti očekuje se smanjenje emisija CO2 od gotovo 12.000 tona godišnje, dok očekivane uštede energije na godišnjem nivou iznose preko 34.000 MWh. Također, ovaj projekt pruža podršku Bosni i Hercegovini na ispunjavanju obveza iz Sporazuma energetske zajednice, kojim se obvezala na implementiranje direktive EU iz oblasti energetske efikasnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti