sastanak u ministarstvu

Podržana akcija zaključavanja cijena za 34 artikla

18.10.2023. 15:26 / Izvor: Fena
trgovine

Sastanak u Federalnom ministarstvu trgovine.

U Federalnom ministarstvu trgovine u Sarajevu danas je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i udruženja za zaštitu potrošača na kome je podržano pokretanje akcije u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom “Zaključana cijena“ koja bi preliminarno obuhvatila grupu od 34 artikla.

Direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić izjavio je nakon sastanka da bi se od 1. januara trebalo krenuti sa akcijom “Zaključavanja cijena” ne samo za 34, nego i više artikala, te da su razgovarali o modalitetu implementacije i primjeni.

Sastanak je, kako je rekao Nenadić, bio prilika da sa ministrom i ostalim učesnicima razmjene mišljenja o aktuelnim temama i dobar primjer na koji način treba tretirati različita pitanja.

"Mi smo vrlo odgovorno prihvatili aktivnost koja je u toku u vezi ograničavanja marži, dorađujemo je i uključujemo i druge nadležne koji će doprinijeti što boljoj implementaciji te odluke", naveo je Nenadić.

Ono što posebno ohrabruje poslodavace, kako je dodao, jeste da je federalni ministar trgovine pokrenuo inicijativu i konkretne aktivnosti u vezi izmjene određenih  zakonskih rješenja, među kojima i zakona o unutrašnjoj trgovini.

Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić podsjetio je da je odluka u vezi ograničavanja marži stupila na snagu 12. oktobra, te da je bilo određenih nedoumica oko same primjene odluke, što su uspjeli riješiti i na ovom sastanku.

"Prema informacijama koje imam trenutno sa terena, odluka se dosta poštuje, nema puno prekršaja i cijene proizvoda koje su obuhvaćene odlukom idu dole. Znači, možete provjeriti da su trgovci vršili korekcije i da su snižene cijene artikala. Mislim prije svega a cijene mlijeka, ulja, brašna, riže, cijene deterdženata za suđenje. Našim analizama prije samog donošenja ovih marži, utvrđene su puno veće marže nego što su sada propisane ovom odlukom", dodao je Ramić.

Marin Bago iz Udruženja potrošača Futura Mostar rekao je da je od njihovog osnivanja, od 2008. godine,  prvi put da ih je ministar okupio u tom sastavu i da su dobili priliku biti na izvoru informacija i postaviti bilo koja pitanja.

"Dakle, apsolutno podržavamo ovu odluku i doprinos Ministarstva trgovine FBiH", naveo je Bago.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti