PREDSTAVLJENA KAMPANJA

Kako sigurno voziti u kružnom toku: Objavljen priručnik sa savjetima za vozače

19.10.2023. 13:42 / Izvor: Akta.ba
jp ceste

Većina vozača u procesu obuke i polaganja vozačkog ispita nije imala priliku naučiti kako sigurno voziti kružnim tokom.

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, u saradnji s auto-moto klubovima, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, kantonalnim ministarstvima obrazovanja i medijima, realizuje globalnu kampanju o sigurnoj vožnji u kružnom toku saobraćaja.

Većina vozača u procesu obuke i polaganja vozačkog ispita nije imala priliku naučiti kako sigurno voziti kružnim tokom. Tim povodom, u okviru kampanje bit će izdat edukativni priručnik, koji će poslužiti kao štivo za edukaciju vozača, instruktora i predavača teoretske nastave u auto školama.

"Želimo upoznati vozače s ispravnom i sigurnom vožnjom u kružnim tokovima. U priručniku se mogu naći informacija o neophodnoj signalizaciji u kružnim tokovima", izjavio je voditelj odjeljenja sigurnosti saobraćaja u JP ceste FBiH Reuf Boračić.

Koordinatorica za trening i edukaciju u BIHAMK-u Silma Muminović ističe da je cilj kampanje edukacija vozača o sigurnoj vožnji kroz kružne tokove, te da će priručnik biti dostupan svima.

"Priručnik će biti dostupan na svim stranicama partnera kampanje, pa tako i na stranici BIHAMK-a. Želimo povećati stepen sigurnosti na našim cestama, kao i znanje i kulturu učesnika u sobraćaju, te da smanjimo broj saobraćajnih nesreća", kazala je Muminović.

Tomislav Bojić iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH smatra da je ova kampanja od izuzetnog značaja zbog povećanog broja kružnih tokova u cijeloj BiH.

"Uvidjeli smo da veliki broj vozača na našim cestama nije upoznat s pravilima vožnje u kružnim tokovima, te smo se stoga odlučili za ovu kampanju i izradu priručnika. Priručnik bi trebao pomoći vozačima i instruktorima da savladaju pravilnu vožnju u kružnim tokovima", kazao je Bojić.

Napominje da u saobraćaju nije sve moguće zakonom propisati, te da je potrebno mijenjati pristup i svijest svih učesnika u saobraćaju, jer izdavanje kazni nije garancija da će vozači početi voziti po pravilima.

Osnovna ideja kampanje jeste priprema adekvatnog priručnika s ciljem da se skrene neophodna pažnja na ovu veoma važnu temu u cestovnom saobraćaju. Priručnik je namijenjen vozačima motornih vozila, kao i instruktorima i autoškolama koji imaju veoma važnu ulogu u segmentu edukacije budućih vozača, ali i projektantima na način da skrene pažnju na pravilan izbor saobraćajne signalizacije koja upravlja saobraćajem.

Projekat "Kako sigurno voziti u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja" može pomoći svim vozačima u cestovnom saobraćaju, te uticati na poboljšanje cjelokupne bezbjedonosne situacije na cestama u Bosni i Hercegovini. Priručnik o sigurnoj vožnji u kružnim raksrsnicama biti će dostupan široj javnosti na uvid i korištenje putem web stranica učesnika kampanje. Pored toga, biće dostupan i u printanoj verziji koja će prvenstveno biti namijenjena autoškolama s ciljem bolje edukacije vozača početnika, ali i drugim institucijama i firmama kojima isti bude potreban.

Priručnik ''Kako sigurno voziti u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja'' možete pogledati ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti