SPORNA IZJAVA

Pomoć EU građanima FBiH: Šta dobijate, a čega se odričete samim apliciranjem

25.10.2023. 10:34 / Izvor: Akta.ba
apliciranje

Projektom će biti obuhvaćeno 109.000 domaćinstava, a isplatu ovih sredstava vršit će općine ili gradovi.

Javni poziv za pomoć najugroženijim domaćinstvima u Federaciji BiH u prevazilaženju energetske krize otvoren je do 10. novembra.

Radi se o jednokratnoj novčanoj pomoći od po 300 KM i 600 KM koja će biti uplaćena na račune korisnika koji se budu našli na konačnoj listi Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Projektom će biti obuhvaćeno 109.000 domaćinstava, a isplatu ovih sredstava vršit će opštine ili gradovi. Rok za isplatu, koji je postavila EU, je april 2024. godine.

U javnom pozivu su navedene četiri kategorije domaćinstava koje mogu aplicirati u matičnim općinama i nadati se pomoći.

Šta piše u izjavi

Ipak, ono što do sada niko od vladajućih struktura nije ukazao, niti upozorio je sporna izjava kojom se svi koji apliciraju za navedena sredstva, odriču prava da ikad više apliciraju na sredstva za utopljavanje stambenih objekata iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Imajući u vidu da Fond za zaštitu okoliša do sada nije dodjeljivao sredstva fizičkim licima, to znači da se izjava odnosi na buduće konkurse čime su građani uslovljeni.

 

izjava

 

"Da li mi se samo učinilo, ili je ovo podla navlakuša? Penzioner koji dobije 300 KM evropske sadake za energetski siromašna domaćinstva, odriče se prava da ikad više aplicira na sredstva za utopljavanje stambenih objekata iz Fonda za zaštitu okoliša?", ukazao je na problem profesor Samir Lemeš.

Iz Eko akcije smatraju da će mnogi građani odustati od prijavljivanja za dodjelu pomoći, u nadi da će nekada dobiti mnogo veće novce za utopljavanje svojih domova.

Pomoć stigla kasno

Mnogi smatraju da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zakasnilo sa raspodjelom novca za kupovinu ogrjeva, imajući u vidu da je novčana pomoć od Evropske Unije za pomoć siromašnima u BiH stigla još krajem aprila ove godine.

"Pomoć se dijeli tek sada, kada je ogromna većina već kupila ogrjev za zimu", navode iz Eko akcije.

Tako je u Republici Srpskoj pomoć podijeljena još u septembru, a iznosila je 476 KM po domaćinstvu.

Konačne liste kvalificiranih domaćinstava po osnovu ovoga Javnog poziva utvrđuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Iz ministarstva je ranije rečeno da nije isključeno da se pomoć podijeli do kraja godine, a da je krajnji rok do kraja aprila 2024. godine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti