Tužilaštvo formiralo predmet zbog javnih nabavki u Banji Mlječanica

30.10.2023. 11:51 / Izvor: Nezavisne novine
nabavka

Uvidom u registar javnih nabavki moglo se vidjeti da su ugovori o poslovnoj saradnji "Mlječanice" i "Šumila" naročito došli do izražaja od 2020. godine.

Okružno javno tužilaštvo (OJT) Prijedor ima formiran predmet koji se tiče određenih javnih nabavki Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica", potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz ove pravosudne institucije.

Oni su kazali kako je predmet formiran povodom medijskog članka koji je objavljen na portalu "Žurnal info/novosti", a koji je kao temu imao javne nabavke u Banji "Mlječanica", kojom, podsjećamo, kao vršilac dužnosti rukovodi Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

"Obavještavamo Vas da je tužilaštvo naredilo da se po pitanju navedenog izvrše provjere, nakon čega će biti donesena tužilačka odluka", rečeno je iz OJT Prijedor.

Podsjećamo, brojni mediji objavili su informaciju kako je rukovodstvo Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" od 2020. godine dodijelilo preduzeću "Šumil" iz Kozarske Dubice nešto manje od 40 poslova vrijednih oko 19 miliona KM, koji se tiču dogradnje objekata za pomenutu bolnicu, kao i jednu nabavku konzumnih jaja, a da je većina poslova dodijeljena je putem direktnih sporazuma, konkurentskog zahtjeva ili pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Sporno u cjelokupnoj priči bilo je i to što je vlasnik preduzeća "Šumil" Milan Šuvak, koji je inače otac Miloša Šuvaka, stranačkog kolege Darka Banjca.

Uvidom u registar javnih nabavki moglo se vidjeti da su ugovori o poslovnoj saradnji "Mlječanice" i "Šumila" naročito došli do izražaja od 2020. godine, kada je Banjac zasjeo na direktorsku fotelju u Banji.

Od toga perioda, između "Mlječanice" i firme "Šumil" zaključeno je 37 ugovora, a u pojedinim javnim pozivima "Šumil" nije imao nikakvu konkurenciju, odnosno bio je jedini ponuđač.

Najvrjedniji ugovor koji su oni sklopili bio je vrijedan 4,6 miliona KM bez PDV-a, a zaključen je u oktobru 2021. godine, i ticao se  izgradnja hidro bloka za potrebe Banje "Mlječanica".

Zanimljivo je bilo i da je "Šumil" koji se inače bavi građevinskim radovima, dobio i dva tendera za nabavku konzumnih jaja vrijedna oko 12.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti