Terete se za drogu, zelenaštvo, iznudu

U nekoliko akcija u Banjaluci uhapšeno više državnih službenika

31.10.2023. 08:44 / Izvor: Srpska.info
banjaluka

Za samo nekoliko dana na području Banjaluke izvedeno je nekoliko policijskih akcija u kojima je uhapšeno više državnih službenika.

Za samo nekoliko dana na području Banjaluke izvedeno je nekoliko policijskih akcija u kojima je uhapšeno više državnih službenika zbog veoma teških krivičnih djela.

Kako saznaje Srpskainfo, oni su hapšeni zbog krivičnih djela kao što su droga, zelenaštvo, iznuda i uzimanje mita.

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka su 20. oktobra izveli akciju „Građevinar“, u kojoj su uhapšeni Stefan Vuksan i Dragoljub Grmuša zbog sumnje da su počinili krivična djela iznuda.

Vuksan godinama ima “posla” s policijom

Njih je policija uhapsila zbog sumnje da su u tri navrata od vlasnika jedne firme iznudili oko 35.000 maraka. Kada su treći put uzeli novac policija je blokirala put i uhapsila Stefana Vuksana i kod njega pronašla 15.000 maraka. Vuksanu je u međuvremenu određen pritvor, a Grmuša je pušten na slobodu.

Vuksan je, inače, osoba koja je već godinama poznata policiji po teškim krivičnim djelima.

Kako Srpskainfo saznaje, Vuksan je zaposlen u Elektroprivredi Republike Srpske, i pored toga što je u zadnje tri godine više puta hapšen zbog teških krivičnih djela kao što su proganjanje i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Zaposlen u Elektroprivredi RS

Nakon upita Srpskainfo, iz Elektroprivrede Republike Srpske su provjerili da li se radi o njihovom zaposleniku, a nakon toga su najavili i pokretanje mjera protiv njega.

"Obratili smo se Osnovnom sudu u Banjaluci i zatražili informaciju da li je Stefanu Vuksanu, zaposlenom u našem preduzeću, određen jednomjesečni pritvor, radi daljeg postupanja u svrhu regulisanja njegovog radnog statusa", rekla je za Srpskainfo portparol Ana Bokonjić Buha.

Dodala je da su nakon toga dobili potvrdu Osnovnog suda da se radi o osobi zaposlenoj u sistemu MH ERS.

"Protiv njega će biti pokrenute mjere u skladu sa zakonskim propisima", istakla je Bokonjić Buha.

Grmuša je bio zaposlen u „Akvani“, a kasnije je dobio posao u banjalučkom „Vodovodu“.

Samo tri dana kasnije uslijedila je i akciji „Omerta“, u kojoj je na području Banjaluke uhapšeno više osoba zbog sumnje da su se duže vremena bavili prodajom i nabavkom narkotika.

UKC ne traži informacije o uhapšenim radnicima

Kako Srpskainfo otkriva, među uhapšenima su bile osobe koje su zaposlene u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.

Za razliku od „Elektroprivrede RS“, oni neće provjeravati šta je sa njihovim radnicima, a nisu najavili niti da će pokrenuti disciplinske postupke protiv njih.

"Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Republike Srpske trenutno zapošljava 3.602 lica, te se unutar ustanove njihov rad i ponašanje na radnom mjestu redovno prate. UKC Republike Srpske raspolaže samo sa medijskim informacijama (konkretno je riječ o upitu Vaše medijske kuće) o eventualnom hapšenju osoba zaposlenih u našoj ustanovi", kažu UKC Srpske.

Direktore niko ne obavještava o hapšenjima

Zatim dodaju da sve do dobijanja zvaničnih informacija da li se radi o lišavanju slobode radnika ustanove, nisu u mogućnosti preduzimati odgovarajuće radnje u pogledu radno-pravnog statusa bilo kojeg lica.

"Ukoliko od nadležnih institucija dobijemo zvaničnu informaciju o lišavanju slobode nekog od zaposlenih u našoj ustanovi, donijećemo adekvatne odluke po pitanju radnog odnosa tih lica, te o sankcijama ukoliko se vaši navodi pokažu kao tačni", pojasnili su u UKC RS.

Međutim, izvor Srpskainfo iz MUP Republike Srpske pojašnjava da ni policija, ali ni tužilaštva ni sudovi nisu dužni informisati direktore nekih ustanova ukoliko budu uhapšeni njihovi radnici.

"Ukoliko direktor neke ustanove vidi da je uhapšena osoba koja možda radi kod njih, oni imaju pravo da se obrate nadležnima i zatraže potvrdu da li je to ta osoba. Do sada nikada ni policija, niti bilo koja druga institucija nije obavještavala direktore da je neko uhapšen", istakao je sagovornik.

Stranačko zapošljavanje

Damjan Ožegović, istraživač iz Transparensi internešnela, rekao je za Srpskainfo da je problem što nema konkursa prilikom primanja novih radnika i da ih niko tada ne kontroliše.

"Konkurse imamo samo kod prijema državnih službenika, a za ostala radna mjesta se ne raspisuje. Zbog toga nema konkretne kontrole radnika, pa se može desiti da neko dobije posao i ako se protiv njega vodi krivični postupak ili ako je već osuđivan", ukazuje Ožegović.

Drugi problem je, kako ističe, stranačko zapošljavanje.

"To su osobe koje imaju jaku zaštitu, pa nije ni bitno da li su osuđivani i da li se vodi istraga protiv njih. Treba istaći da je BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, pa je jasno da u javnoj upravi ima sigurno još mnogo sličnih osoba koje su zaposlene na različitim poslovima", poručuje Ožegović.

Hapšenje inspektora Poreske uprave

Pripadnici MUP Srpske su prošle sedmice uhapsili i tri inspektora Poreske uprave. Njih policija sumnjiči da za najmanje 20 krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja, primanja mita i trgovine uticajem. Za najveći broj krivičnih djela, i to 12, tereti se Uroš Zec, koji je ujedno i prvoosumnjičeni, zatim Dejan Lazić za sedam krivičnih djela, dok se Miloš Janjić tereti za samo jedno djelo, i to zloupotrebu službenog položaja.

Izvor Srpskainfo je otkrio da je omiljena lokacija inspektorima na kojima su sklapani dilovi za oprost poreskih dugovanja bio poznati banjalučki restoran u kojem se poslužuje vruća jagnjetina. Određeni poslovi sklapani su i u kafani, ali prava je poslastica, ipak, bio ručak.

"I gladni smo i žedni", govorili su inspektori Zec i Lazić poreskim dužnicima, obećavajući im da će za “par stoja evra” srediti poreska dugovanja.

Od vlasnika jedne ribarnice osumnjičeni Zec je navodno, uzeo 1.300 kilograma rinfuzne jabuke, nakon što mu je dojavio kada dolazi poreska kontrola u kojoj su bile radne kolege osumnjičenog.

U drugom predmetu Zec i Janjić se terete da su uzeli 1.800 maraka od nesrećne žene koja je mislila da će taj novac biti uplaćen za otplatu poreskog duga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti