Rupa bez dna

Željeznice RS: Stotine miliona kredita i minusa, 1.885 radnika, a rješenja nema

08.11.2023. 09:07 / Izvor: Srpska.info
Željeznice RS

Da li će restruktuiranje “Željeznica RS”, koje će građane RS koštati 100 miliona maraka, biti završeno do kraja iduće godine.

Veliko je pitanje da li će restruktuiranje “Željeznica RS”, koje će građane Republike Srpske koštati 100 miliona maraka, biti završeno do kraja iduće godine, kako traži Svjetska banka. Sve su prilike da će za taj poduhvat trebati još vremena i - još novca. 

Ovo se moglo isčitati “između redova”, iz prilično uopštenih izjava, nakon jučerašnjeg sastanka ministra saobraćaja RS Nedeljka Čubrilović sa rukovodstvom ŽRS i predstavnicaima sindikata u ovom javnom preduzeću.

Pogrešno tumačenje i 13 miliona minusa

Čubrilović je rekao da “Željeznicama RS” nedostaju sredstva za ulaganja, te da nije uređena dokumentacija u vezi sa popisom imovine, pa preduzeće narednu godinu već u januaru počinje sa minusom, koji se u javnosti “pogrešno tumači” kao gubitak iz poslovanja.

Slična je priča i generalnog direktora “Željeznica” Slađana Jovića, koji je rekao je da je ova kompanija održivo i likvidno preduzeće, koje sve svoje obaveze isplaćuje na vrijeme.

"Poslovanje sa gubitkom je obračunska kategorija", rekao je Jović.

Koliko iznosi to “pogrešno tumačenje” ili “obračunska kategorija” Jović i Čubrilović nisu precizirali.

Prema pisanju portala Kapital, “Željeznice RS“na kraju trećeg kvartala ove godine u minusu od 13,1 milion maraka, tako da kumulirani gubitak ovog javnog preduzeća sada iznosi 142,3 miliona KM.

Podsjećamo, nakon decenija gomilanja gubitaka “Željeznice RS” su se prije nekoliko godina našle na ivici ambisa, pa je pojas za spasavanje bacila Svjetska banka, ponudivši 2017. plan restruktuiranja.

Ovaj proces se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM, koje će građani Republike Srpske vraćati 32 godine.

Prema prvobitnom projektu, restruktuiranje je trebalo da bude završeno do kraja 2021. godine, ali je uprava ŽRS dva puta tražila produženje roka, što je Svjetska banka prihvatila.

Ceh plaćaju građani

Sada je rok za završetak restrktuiranja kraj iduće 2024. godine, ali proces je opet u zastoju.

"Proces je u zastoju zbog popisa imovine koja se nalazi u bilansima “Željeznica”, a kompanija nije vlasnik te imovine", rekao je juče direktor ŽRS Slađan Jović.

Planom restrukturiranja predviđeno je konvertovanje duga prema Vladi RS u kapital i formiranje holdinga sa tri zavisna preduzeća: za prevoz putnika, za teretni prevoz i za infrastrukturu.

Kako je ranije pisao portal Srpskainfo, više od 83 odsto kredita Svjetske banke od 100 miliona KM otići će, ili je već otišlo, na dugove koje je nagomilalo ovo javno preduzeće.

U cijeloj ovoj računici sindikati, a u “Željeznicama RS” ih ima osam, brinu kako će proći 1.885 radnika, koliko ih trenutno ima na platnom spisku.

"Sindikat najviše brine da “Željeznice” opstanu kao preduzeće, da su primanja redovna, a interesuje nas i odnos Vlade Republike Srpske i ŽRS, kako bi ova kompanija mogla da funkcioniše od svog rada", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Borislav Dejanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti