U školskoj 2024/2025. godini

Pokrenuta inicijativa o povećanju stipendija za studente u KS

08.11.2023. 14:59 / Izvor: Fena
Stipencije

Osmanović je istakao kako je potrebno kontinuirano raditi na poticanju studenata, jer je obrazovanje jedan od stubova dobre države.

Poboljšanje statusa studenata u školskoj 2024/2025. godini, i to kroz stimulaciju u povećanju novčanog iznosa koji se dodjeljuje studentima, bila je tema sastanka predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića, ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića i direktora Fonda „Ikre“ Smaje Halilovića.

Sastanak je upriličen povodom inicijative koju je podnio Kemal Ademović, a koja se tiče povećanja iznosa stipendija za stipendiste Fonda "Ikre".

Nakon što su u budžetu prethodno osigurana sredstva za stipendiranje II i III ciklusa studija, danas je razgovarano o tome kako poboljšati status studenata u školskoj 2024/2025. godini, i to kroz stimulaciju u povećanju novčanog iznosa koji se dodjeljuje studentima.

Osmanović je istakao kako je potrebno kontinuirano raditi na poticanju studenata, jer je obrazovanje jedan od stubova dobre države.

Predsjedavajući Ademović je tom prilikom pojasnio kako djelujući zajednički i sa prisutnom empatijom, možemo raditi na unapređenju statusa braniteljske populacije.

"Kada smo razgovarali o načinu na koji možemo unaprijediti status studenata, djece naših branitelja, shvatili smo da je samo kontinuirano ulaganje u znanje naša svijetla budućnost", pojasnio je Ademović.

Povećanjem iznosa stipendija, dodao je, ne samo da ćemo finansijski olakšati troškove studiranja, nego ćemo i podstaći upis studenata u narednoj školskoj godini.

"Posebnu empatiju iskazujemo prema djeci naših branitelja, koji su tako mnogo dali našoj domovini, i ovo je samo mali dio onog što mi možemo učiniti za njih i njihovu djecu", poručio je Ademović.

Direktor Fonda "Ikre" Smajo Halilović zahvalio je svima koji brinu o studentima i koji u konačnici rade za dobrobit obrazovnog sistema ne samo Kantona Sarajevo, nego i čitave BiH.

U narednom periodu pristupit će se realizaciji inicijative, te operativnom dijelu osiguravanja finansijskih sredstava u budžetu za narednu godinu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti