Za devet mjeseci

Bez ugovora o radu 185 radnika, kazne poslodavcima 295 hiljada KM

10.11.2023. 10:40 / Izvor: SRNA
Zakon

U Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine kontrolisano je 8.289 radnika od kojih 185 nije imalo zaključen ugovor o radu.

U Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine kontrolisano je 8.289 radnika od kojih 185 nije imalo zaključen ugovor o radu i prijavu na obavezne vidove osiguranja zbog čega su poslodavcima izrečene kazne od oko 295.000 KM, rečeno je Srni u Republičkom inspektoratu.

Prošle godine kontrolisana su 14.344 radnika, a njih 200 nije imalo zaključen ugovor o radu i prijavu za osiguranje, dok su kazne izrečene poslodavcima iznosile 301.000 KM.

"Na osnovu dostupnih podataka o rezultatima izvršenih kontrola u prethodnim godinama, evidentno je da se broj radnika na crno smanjuje, ali je i dalje prisutan. Suzbijanje rada na crno i sive ekonomije kontinuirano je u fokusu djelovanja Inspektorata Republike Srpske", istakli su u ovoj instituciji.

Oni su pojasnili da se angažovanje radnika na crno najčešće konstatuje u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima.

U odnosu na prethodne godine uočeno je smanjenje rada na crno u oblasti građevinarstva, što se, kako kažu, može povezati sa nedostatkom stručne radne snage u ovoj djelatnosti.

U Inspektoratu podsjećaju da ovlaštenje da kontrolišu prijavljivanje radnika imaju svi inspektori u svojim primarnim oblastima nadzora, kao i inspektori Poreske uprave RS i Republičke uprave za igre na sreću.

"Time je značajno povećan broj inspektora i kontrola u ovom segmentu, dok je ranije te kontrole vršila samo inspekcija rada", zaključili su u Inspektoratu RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti