GODIŠNJA KONFERENCIJA

Procesi FUK-a u javnom sektoru vezani su za evropske integracije

14.11.2023. 08:47 / Izvor: Fena
konferencija

Održana "Godišnja konferencija o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u BiH u 2023. godini".

Predstavnici ključnih instutucija koje djeluju u oblasti finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini okupili su se jučer u Sarajevu na "Godišnjoj konferenciji o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u BiH u 2023. godini".

Dvodnevnu konferenciju, koja je fokusirana na finansijsko upravljanje i kontrolu u javnom sektoru, organizovao je Koordinacioni odbor centralnih jedinica za harmonizaciju u BiH.

Direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH Vladimir Stanimirović rekao je da se radi o šestoj godišnjoj konferenciji iz financijskoga upravljanja i kontrole (FUK) gdje će biti predstavljeni rezultati rada u 2022. godini, kao i od 2022. do danas. Komparativnim pokazateljima i podacima, kako je naveo, prikazaće rezultate iz oblasti FUK-a na nivou institucija BiH, RS i FBiH, te Brčko Distrikta.

"Svi imamo slične probleme, a određeni tehnički problemi pojavili su se u vezi aplikacije, odnosno novog sofverskog rješenja koji smo prvi uveli u regiji. To je inovativno rješenje i mi trenutno sa testne prelazimo na produkcionu verziju, a nakon toga na korištenje i primjenu. Imamo tehničkih problema koje ćemo pokušati riješiti kako bi svi koordinatori za FUK, a isto tako i zaposleni iz oblasti interne revizije za godišnji izvještaj za 2023. godinu unijeli sve podatke kroz tu aplikaciju", dodao je Stanimirović.

Za nivo institucija BiH, kako je naveo, od 79 institucija 93 posto institucija su uspostavile finansijsko upravljanje i kontrolu na propisan i zakonit način.

"Svi naši procesi imaju veze s evropskim integracijama i sve što radimo direktno i indirektno je povezano sa evropskim integracijama. Smatram da smo kroz referentne radne grupe dosta toga uradili na tom putu", istakao je Stanimirović.

Belma Islamović, koja rukovodi Centralnom harmonizacijskom jedinicom Federalnog ministarstva finansija, izjavila je da je ova konferencija namijenjena koordinatorima za finansijsko upravljanje i kontrolu, a njihov zadatak je da pomognu primjeni međunarodnih standarda interne kontrole u svojim organizacijama i na taj način unaprijede rad i poslovanje tih organizacija. Njihov zadatak, kako je dodala Islamović, jeste da im u tom procesu pruže edukativnu, savjetodavnu i tehničku podršku. Dodala je da pored koordinatora za FUK, ove godine na konferenciji u svojstvu panelista učestvuju i njihove kolege iz vrhovnih revizorskih institucija.   

"Uprkos nedostatku kadrova, napredak je vidljiv. Trenutno u registru koordinatora za nivo Federacije BiH je 613 koordinatora, a godišnji konsolidovani izvještaj za predhodnu godinu koji je usvojila Vlada FBiH, a koji je sačinjen na osnovu 643 izvještaja, govori da smo negdje na pola. Dakle, otprilike 50 posto je pozitivnih odgovora i težimo da taj postotak bude puno veći", rekla je Islamović dodajući da će konferencija biti prilika za razmjenu informacija i prijedloga kako dodatno olakšati organizacijama javnog sektora  primjenu standarda i na taj način unaprijediti rad i poslovanje.  

Predsjedavajući Koordinacionog odbora centralnih jedinica za harmonizaciju u BiH i rukovodilac Centralne jedinice za harmonizaciju Ministarstva finansija RS Milorad Nešić naveo je također da se radi o tradicionalnoj konferenciji o financijskom upravljanju i kontroli.

"To je oblast internih kontrola u javnom sektoru koja je, možemo reći, prilično mlada i nosi dosta nepoznanica. Mi koristimo prakse i imamo pomoć i stručnjaka iz Evropske unije. Smatram da idemo u pravom smjeru i podaci koje mi dobivamo iz konsolidiranih izvještaja govore tome u prilog. Statistički podaci su iz godine u godinu sve bolji, broj imenovanih koordinatora i broj dostavljenih izvještaja prema centralnim jedinicama to dokazuje", rekao je Nešić.

Na dvodnevnoj konferenciji će biti govora o trenutnom stanju uspostave i razvoja finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, organizacionim problemima u uspostavljanju efikasnog, ekonomičnog i efektivnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole, te o mjestu i ulozi sistema internih kontrola u reviziji javnog sektora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti