Mercator potpisao ugovor o kupovini Engrotuša

15.11.2023. 15:06 / Izvor: Akta.ba
mercator

Mercator je danas potpisao ugovor o kupovini 100% udjela u Engrotušu.

Mercator je danas potpisao ugovor o kupovini 100% udjela u Engrotušu, a s potpisivanjem ugovora pokrenuta je i procedura za dobivanje saglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije (AVK).

Spajanje Mercatora, koji je u vlasništvu Fortenove grupe i Engrotuša ojačat će tržišnu poziciju oba trgovačka društva te donijeti nove razvojne prilike slovenačkim dobavljačima i zaposlenicima.

Potpisnici ugovora uvjereni su da integracija dviju kompanija predstavlja odličnu podlogu za budući rast zajedničke kompanije i, naravno, dugoročnu održivost poslovanja od koje će imati koristi svi sudionici, a posljedično i cjelokupna ekonomija.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što godinu zaključujemo još jednom velikom akvizicijom u maloprodaji. Nakon marketa Franca u Crnoj Gori, preuzimanje Tuš trgovina drugo je veliko širenje naše prodajne mreže u kratkom vremenu, čime definitivno potvrđujemo status najjačeg domaćeg regionalnog maloprodajnog lanca u regiji i dokazujemo ono što smo najavili kad smo 2021. integrisali Mercator u mrežu Fortenova grupe. Naše je zadovoljstvo tim veće, ako se uzme u obzir koliko je poslovanje u maloprodaji u prošloj i ovoj godini bilo zahtjevno. Uprkos tome, ostali smo vrlo fokusirani na realizaciju strategije kojoj je osnovni cilj da u cijeloj mreži dođemo što bliže kupcima i kontinuirano im nudimo široki izbor proizvoda i usluga po pristupačnim cijenama, a istovremeno kroz izvrsne odnose s lokalnim dobavljačima, jačamo nacionalne ekonomije u pet država u kojima poslujemo. Duboko smo uvjereni da je to najbolja garancija dugoročnog razvoja cijelog nacionalnog ekonomskog lanca – od proizvodnje preko prerade do trgovine – što onda, od zapošljavanja preko podrške investicijama, predstavlja i značajan doprinos održivom rastu ekonomije u regiji", izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Andraž Tuš je u ime prodavca, kompanija Tuš holding i AH Invest 1 naglasio da je danas potpisan ugovor o kupoprodaji 100% udjela u kompaniji Engrotuš d.o.o., bez djelatnosti drogerije Tuš, koja je u procesu izdvajanja.

"Nakon višemjesečnih pregovora odlučili smo se za kupca koji je, po našem mišljenju, najbolji izbor za zaposlenike, poslovne partnere i razvoj osnovne djelatnosti kompanije. Vjerujemo da će ova integracija imati pozitivne efekte za slovenačku ekonomiju.", rekao je Tuš. 

Tomislav Kramarić, predsjednik Uprave Mercatora izjavio je da se ovom se transakcijom nastavlja vlasnička konsolidacija u sektoru trgovine.

"Mercator bilježi stabilan organski rast, a akvizicija i spajanje s Engrotušem će nam pomoći u ostvarenju poslovnih ciljeva. Uvjeren sam da je integracija u interesu svih, od zaposlenika do slovenačkih dobavljača u cijelom lancu. Povezivanjem ćemo ojačati i stabilnost oba trgovačka društva te slovenačkim potrošačima ponuditi najbolji izbor proizvoda i usluga.", rekao je Kramarić. 

Do okončanja postupka dobivanja saglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ne možemo komentarisati detalje ugovora niti daljnje razvojne planove povezane kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti