Izgradnja tehničkog muzeja

Na Skupštini CIGRE u BiH izbor novog rukovodstva

20.11.2023. 11:40 / Izvor: Fena
cigre

Snaženje stručnog identiteta preko javnog djelovanja u odnosu na sva pitanja bosanskohercegovačke elektroenergetike ključni cilj rukovodstva.

Snaženje stručnog identiteta preko javnog djelovanja u odnosu na sva pitanja bosanskohercegovačke elektroenergetike, ključni je cilj novog rukovodstva Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) koje će danas biti izabrano na devetoj Skupštini ove strukovne organizacije koja se održava u Sarajevu.

Skupština će pozvati sve članove da predlože i daju doprinos za potvrđivanje otvorenosti prema svim oblicima konstruktivne saradnje u zemlji, regionu i svijetu.

Među brojnim planiranim aktivnostima je održavanje nekoliko okruglih stolova čije teme zaokupljaju pažnju ne samo struke nego i šire javnosti.

Riječ je o energetskoj klimatskoj strategiji Bosne i Hercegovine do 2030. i izazovima u elektroenergetskom sektoru, pametnim mrežama, rješavanju ekoloških problema, izgradnji 110 kilovoltnih dalekovoda itd.

Skupština će predložiti donošenje odluke prema kojoj bi Grad Sarajevo trebalo da preuzme vođenje pripremnih aktivnosti i izgradnje tehničkog muzeja u Sarajevu i inicirati formiranje fonda za prikupljanje finansijskih sredstava za tu namjenu.

Inicijativu za formiranje muzeja na lokaciji prve električne centrale u BiH ovaj komitet je pokrenuo prije nekoliko godina.

Na dnevnom redu je razmatranje izvještaja o radu Upravnog odbora za period 2019-2023, te izbor novih organa CIGRE u BiH i predsjednika nakon što je Edhemu Bičakčiću istekao mandat na toj dužnosti.

Bit će predloženo da se Edhem Bičakčić izabere za počasnog predsjednika tog komiteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti