U zdravstvenim ustanovama BPK od početka naredne godine bez papirnih recepata

20.11.2023. 15:54 / Izvor: Fena
Goražde

U zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde od početka naredne godine u potpunosti će se iz upotrebe izbaciti papirni recepti.

U zdravstvenim ustanovama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde od početka naredne godine u potpunosti će se iz upotrebe izbaciti papirni recepti – najavili su iz kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Direktor ove ustanove Salem Halilović podsjeća da je od februara ove godine u primjeni tzv. e-recept za građane koji primaju standardnu terapiju te napominje da će on uskoro biti dostupan i za ostale lijekove, ali i ortopedska pomagala čime će se papirni recepti u potpunosti prestati izdavati.

"Mi ćemo za mjesec dana imati uspostavljen sistem za ortopedska pomagala u elektronskom formatu i za komercijalne recepte, tako da naši osiguranici apsolutno neće morati ići u ambulante. Do sada su imali uslugu da ih je u apotekama čekao njihov recept za terapiju, ali su za ortopedska pomagala ipak morali ići u ambulante", kazao je Halilović. 

Naglasio je da je krajni cilj u ovoj oblasti informatizacije zdravstva uvođenje elektronske zdravstvene legitimacije, što se može očekivati u narednoj godini.  

"To je malo zahtjevniji zakonski proces jer se radi o zaštiti ličnih podataka i tu ćemo se morati dodatno konsultovati i sa zakonodavcima i određenim ustanovama, ali to ćemo da riješimo početkom naredne godine. Obezbijedit ćemo i finansijska sredstva da bi kao i neki drugi kantoni što su uradili, i mi uveli elektronske knjižice već u prvoj polovini 2024. godine", najavio je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti