Objavljen pregovarački postupak

Organizacija dočeka Nove: Jedini ponuđač s "ekskluzivnim pravom" će dobiti pola miliona KM

21.11.2023. 08:54 / Izvor: Akta.ba
Nova godina

Grad Sarajevo je objavio pregovarački postupak za organizaciju javnog dočeka Nove 2024. godine, javlja Akta.ba.

Grad Sarajevo je objavio pregovarački postupak za organizaciju javnog dočeka Nove 2024. godine, javlja Akta.ba.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 500.000 KM i veća je od prošlogodišnje. Prema planu javnih nabavki za organizaciju dočeka Nove 2024. godine obezbjeđena su sredstva u iznosu od 400.000 KM.

Prošle godine je potrošeno 409.500 KM sa PDV-om​. U ovu cifru je bila uračunata kompletna organizacija i potrebna oprema kako i honorari za izvođače. Polemika o tome da li je organizacija javnog dočeka 2023. opravdala uložena “sredstva” trajala je danima. Najveći broj žalbi bio je po pitanju lošeg razglasa. 

Zato je ovaj put u tenderskoj dokumentaciji navedena: "Obaveza ponuđača da će obezbijediti vrhunsku tehničku opremu sa razglasima, koja će odgovarati prostoru gdje će se desiti događaj: Ulica Maršala Tita - ispred Vječne vatre".

Uspostavljen je i radni naziv ove ideje - “sarajevska priča” koju bi činile četiri sarajevske grupe: Bombaj Štampa, Zabranjeno pušenje, Letu Štuke i Crvena jabuka.

Idejna matrica bazira se na činjenici da bi se u 2024. godini trebalo obilježiti 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu - Sarajevo ZOI ‘84.

"Cijenimo da muzičke grupe koje baštine New primitives i humor kultne serije Top lista nadrealista mogu biti privlačne građanima Sarajeva, publici iz cijele regije, ali i bosanskoj dijaspori. Javni doček 2024. godine može se nazvati “Sarajevska priča”“, naveli su u pozivu.

Jedini ponuđač sa "ekskluzivnim pravom" zastupanja grupa

Kako su naveli u pozivu nastup muzičkih grupa, moguće je izvršiti isključivo putem ponuđača koji jedini u BiH ima „ekskluzivno pravo“ da zastupa navedene grupe u okviru koncerta –Javnog dočeka Nove 2024. godine u gradu Sarajevu (OVLAŠĆENJE –PUNOMOĆ).

Podsjetimo, prošle godine je Grad Sarajevo putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci odabrao kompaniju "Linden" d.o.o. Sarajevo za pružanje usluga "Organizacija javnog dočeka Nove 2023. godine u gradu Sarajevu" sa ponuđenom cijenom za kompletnu organizaciju događaja. Kompanija Linden imala je ekskluzivno pravo - PUNOMOĆ da zastupa muzičku grupu Dubioza kolektiv, kao glavnog izvođača, na dan 31.12.2022. godine, u okviru organizacije javnog dočeka Nove 2023. godine u gradu Sarajevu.

"Shodno odredbama člana 21. Tačka c) Zakona o javnim nabavkama BiH, a uzimajući u obzir navedeno, provodi se procedura javne nabavke putem Pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci sa jednim ponuđačem i tenderska dokumentacija bit će objavljena na portalu Agencije za javne nabavke", naveli su u pozivu.

Suštinski razlog provođenja Pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci sa jednim ponuđačem je postojanje samo jednog ponuđača na tržištu koji može pružiti usluge koje su predmet javne nabavke- Organizacija dočeka Nove 2024. godine u gradu Sarajevu uz obavezu angažmana navedenih muzičkih grupa, pojasnili su.

Da li će i ove godine ekskluzivno pravo imati ista kompanija bit će poznato nakon objave rezultata tendera.

Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije za zahtjev za učešće 23.11.2023.

Podsjetimo, u međuvremenu je objavljen javni poziv za sponzorstvo javnog dočeka Nove 2024. godine u Sarajevu.

Grad Sarajevo je pozvao zainteresirane pravne subjekte sa sjedištem u Bosni i Hercegovini za dostavljanje Pisma namjere za sponzorstvo javnog dočeka Nove 2024. godine u Sarajevu i zaključivanjem sponzorskog aranžmana sa Gradom Sarajevom.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti