AFERA "KLASTER"

Odgovor Tužilaštva BiH: Evo dokle je došla istraga oko prodaje diploma

22.11.2023. 10:24 / Izvor: Akta.ba
PRODAJA DIPLOMA

Velika afera "Diplome" isplivala je na površinu sredinom februara, kada je uhapšeno više osoba sa privatnih visokoškolskih ustanova.

Velika afera "Klaster" isplivala je na površinu sredinom februara, kada je uhapšeno više osoba sa privatnih visokoškolskih ustanova, uključujući spoljne saradnike i rukovodioce.

Admir Čavalić, zastupnik u Domu Parlamenta Federacije BiH je uputio Tužilaštvu BiH poslaničko pitanje u vezi aktuelnih istraga oko prodaje diploma, piše Akta.ba.

Iz Tužilaštva BiH su odgovorili da zajedno sa policijskim timom službenika SIPA-e priroritetno postupaju u ovom predmetu, te se intenzivno vrši analitička obrada izuzetno obimne dokazne građe i materijalne dokumentacije koja je po naredbama Suda BiH privremeno oduzeta od visokoškolskih ustanova.

"Istragom Tužilaštva BiH obuhvaćeno je 15 osumnjičenih osoba, među kojima su i  službena i odgovorna lica, radnici i spoljni saradnici visokoškolskih obrazovnih ustanova sa područja oba entiteta u Bosni i Hercegovini i Brčko distriktu", kazali su.

USTANOVE KOJE SU POD ISTRAGOM

Kako su precizirali iz Tužilaštva BiH riječ je o Nezavisnom univerzitetu NUBL Banjaluka, Univerzitetu za poslovne studije UPS Banjaluka, Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke ‘Prometej’ Banjaluka, Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment PIM Banjaluka, Panevropskom univerzitetu ‘Apeiron’ Banjaluka, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Internacionalnom univerzitetu Brčko distrikt BiH, Univerzitetu modernih znanosti CKM Mostar, Visokoj školi Union Mostar.

"Sumnja se da su sporazumno djelovali u cilju kupoprodaje diploma visokoškolskih ustanova, čiji promet nije dozvoljen propisima BiH", rekli su.

KUPCI OD PRIJEDORA OD MOSTARA

Također iz Tužilaštva dodaju da se sumnja da je grupa duži period, na području gradova Banjaluka, Prijedor, Travnik, Brčko, Mostar i dr., kao i drugih država, pronalazila lica zainteresovana za nezakonito sticanje diploma o stečenim akademskim titulama ili stručnim srednjoškolskim zvanjima ili zanimanjima na tim obrazovnim ustanovama.

"Dakle radi kupoprodaje diploma, tako što su dogovorno organizovali nezakonito izdavanje diploma o stečenim fakultetskim zvanjima ili zanimanjima bez stvarnog provođenja nastavnog procesa i polaganja ispita, što je u suprotnosti za zakonima o visokom obrazovanju u BiH", pojasnili su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, na dan hapšenja objavljene su nezvanične informacije prema kojima je priprema akcije trajala duže vrijeme, te da su u svemu učestvovali i policijski inspektori, koji su se, u okviru ove akcije, prerušili u studente te upisali na fakultete i uspjeli dobiti lažne diplome.

Spominjane su i cifre od nekoliko desetina lažnih diploma koje su, kako postoje tvrdnje, izdate, a inspektori su sve snimali i dokumentovali. Nedugo nakon toga, o svemu je govorio i tužilac Kajganić.

"Mi u Tužilaštvu BiH smatramo da je ovo jedan od dosad najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH. Mi smo od 2021. godine sa SIPA provodili istražne radnje i došli smo do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma, što je, smatramo, temelj za svaku drugu korupciju. Možemo zamisliti na kakav način neko ko kupi diplomu se ponaša kad uđe u organe vlasti, uključujući policijske agencije, obrazovanje, pravosuđe i zdravstvo", rekao je tada Kajganić.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti