Sastanak u Beču

Prevencija i borba protiv femicida u fokusu konferencije OSCE-a

25.11.2023. 08:05 / Izvor: Akta.ba
OSCE

Države članice OSCE-a sastale su se u Beču kako bi pokušale naći načine da se okonča pošast femicida.

Države članice OSCE-a sastale su se u Beču na događaju koji je organizovala generalna sekretarka OSCE-a, kako bi pokušale naći načine da se okonča pošast femicida i napravi mapa puta za iskorjenjivanje ubistava žena, motivisanih činjenicom da su žene.

Sastanak se održao uoči Međunarodnog dana za eliminaciju nasilja nad ženama, te je otvorio OSCE-ovih 16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, saopćeno je iz OSCE-a.

Samo tokom protekle godine, više od 89.000 žena je ubijeno širom svijeta – a gotova sva ova ubistva su rodno zasnovana. Dodatno tome, prema podacima UNODC-a, više od polovine ovih ubistava počinili su partneri ili članovi obitelji.

Međutim, brojke pokazaju da je ovo samo vrh ledenog brijega. Nemaju sve zemlje podatke o ubistvima koji su razvrstani po rodu (gender segregated), a još manje ih prikuplja podatke o kontekstu koji bi omogućio da se rodno zasnovana ubistva identifikuju (kao što je, na primjer, veza između žrtve i počinitelja, motiv, itd). Takođe, sveobuhvatne i dosljedne pravne definicije femicida i rodno-zasnovanog nasilja naprosto ne postoje širom regije OSCE-a.

"Uprkos svim naporima, nasilje nad ženama nastavlja predstavljati ozbiljan problem širom svijeta. Ovakvo nasilje nije samo kršenje ženskih prava, ono je kršenje najosnovnijeg ljudskog prava: prava na sigurnost. Broj slučajeva femicida je šokantan. No, moguće je spriječiti ovakve zločine, kroz neophodno investiranje u zaštitu i prevenciju", istakla je generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid. 

Istraživanje OSCE-a o nasilju nad ženama otkrilo je da ukorijenjene kulturne i društvene predrasude određuju stavove i ponašanja koji su u samoj srži nasilja nad ženama i djevojčicama. Kao rezultat toga, čitava društva čak ni ne razgovaraju o femicidu.

Upravo je nedostatak ozbiljne diskusije o femicidu ono što najviše zabrinjava bivšu UN-ovu posebnu izvjestiteljicu protiv nasilja nad ženama Dubravku Šimonović.

"Moramo ubrzati kraj ovog tihog rata protiv žena i najekstremnijeg oblika nasilja nad ženama tako što ćemo primijeniti mapu puta protiv femicida", rekla je.

Šimonović je podijelila ambiciju generalne sekretarke Schmid, te navela da bi mapa puta bi morala nazvati ove slučajeve femicidom, izdvojiti podatke o femicidu iz općih podataka o ubistvima i uspostaviti monitor/mehanizam praćenja femicida i svrsishodne strategije prevencije koje stavljaju žrtvu u fokus. 

Konferencija je takođe omogućila da države članice OSCE-a porazgovaraju o trenutnom stanju, čuju ono što drugi akteri rade po pitanju prevencije femicida,  te podijele iskustva i razmotre šta je još moguće uraditi.

"Iskreno se nadam da će današnji sastanak pokrenuti dalje aktivnosti po ovom pitanju širom  država članica OSCE-a", rekla je generalna sekretarka OSCE-a.

Ova konferencija je okosnica OSCE-ove kampanje kojom se podiže svijest o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, pod sloganom “Djelujmo za prevenciju. Djelujmo za zaštitu. Djelujmo sada da se iskorijeni rodno zasnovano nasilje”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti