Usvojen Akcijski plan saradnje BiH i Austrije za 2017. godinu

06.12.2016. 08:02 / Izvor: Fena
Usvojen Akcijski plan saradnje BiH i Austrije za 2017. godinu

Definirano je austrijsko učešće u programima koji se provode u BiH a koji su finansirani od strane EU.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i savezni ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz jučer su usvojili okvirni Akcijski plan saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Austrije za 2017. godinu.

Akcijskim planom definirani su pravci saradnje u oblasti EU integracijskog procesa i vanjske politike, u okviru Berlinskog procesa i u okviru austrijskog predsjedanja Organizacijom za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) u 2017. godini. Definirano je austrijsko učešće u programima koji se provode u BiH a koji su finansirani od strane EU.

Također su date smjernice saradnje dvije države u oblasti ekonomije, zaštite okoliša i razvitka, kulture, obrazovanja, nauke, te izbjeglica i migracija.

Ministri su dogovorili da će ministar Kurz tokom 2017. posjetiti BiH kako bi razgovarao s omladinskim udruženjima, studentima i drugim predstavnicima mladih iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara na temu rješavanja problema i perspektive mladih ljudi u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Ministar Crnadak je upoznao ministra Kurza da podrška koju je predsjednik Republike Srpske dao jednom od kandidata na jučerašnjim predsjedničkim izborima u Austriji ne predstavlja stav većine naroda u Republici Srpskoj, koji je uvijek bio posvećen evropskim vrijednostima, već predstavlja lični stav Milorada Dodika.

U tom kontekstu, ministar Crnadak je zamolio ministra Kurza da se založi "da ovaj nediplomatski potez predsjednika Republike Srpske ne stvori negativne efekte po srpski narod, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, u okviru buduće suradnje sa Austrijom i u okviru evropskih integracija Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Crnadak je u Beču sudjelovao i na ceremoniji otvaranja ministarskog djela Međunarodne konferencije o nuklearnoj sigurnosti koja se održava u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Na Konferenciji se očekuje usvajanje ministarske deklaracije Međunarodne konferencije o nuklearnoj sigurnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti