Ugroženog zdravlja, ali i prihoda

Sanskom Mostu prijeti ekološka katastrofa, građani zabrinuti

27.11.2023. 08:58 / Izvor: Avaz.ba
Bager

Ekološka katastrofa u Sanskom Mostu na vidiku, briga onih koje bi se time trebali pozabaviti uglavnom se i završava samo na - zabrinutošću.

Ekološka katastrofa u Sanskom Mostu na vidiku, briga onih koje bi se time trebali pozabaviti uglavnom se i završava samo na - zabrinutošću.

Jer većih intervencija nema. Za to vrijeme rudnik uglja pozicioniran nedaleko od samog središta grada pravi brojne probleme. Od zdravstvenih do imovinsko-pravnih, piše FTV.

Stanovnici okruženi bagerima i tonama zemlje i uglja, kažu, na to su već navikli, no ugroženo im je zdravlje, ali i prihodi.

"Ustajem svako jutro u pola 5 i već se osjeti ugalj, stvara nam i prašinu po poljoprivrednom zemljištu, tako da je ugrožena i hrana za stoku. Trenutno je šest sela ugroženo, ima i sela koja bi se momentalno morala iseliti jer ne mogu živjeti", priča Huzeir Mehić, mještanin naselja Skucani Vakuf.

Odsječena putna komunikacija 

Iskopavanje uglja iz već postojećih kopova nije bilo dovoljno, pa je prije nekoliko mjeseci pomjereno i riječno korito. Upravo zbog toga na nekim je mjestima bila odsječena i putna komunikacija. Sada su se u jednom od kopova otvorile i podzemne vode.

"Otvorilo se vrelo prečnika dva metra. Za dva dana padavina stvorilo se jezero u samom iskopu, kojem trebaju još 3-4 metra da se napuni. Kad se jezero napuni, postoji velika opasnost da čitavo naselje Cerići u Fajtovcima bude poplavljeno", upozorava Faruk Beširević, član neformalne grupe građana Život na uglju.

Uskoro neće moći do kuća

Mještani naselja Gorice kažu - bit će primorani prodati zemlju zbog činjenice da ih okružuju kopovima, pa uskoro neće moći doći do kuća. Narušeni su i privatni posjedi. Vlasti su svjesne problema.

"Nažalost, kad su u pitanju ovi problemi, ingerencije su u nadležnosti Federalnog rudarskog inspektora i drugih inspekcija koje nisu na nivou općine. ono što jeste na nivou naše općine, naše inspekcije su izlazile na teren i kažnjavale samu firmu Lager, međutim, to nije urodilo plodom", ističe načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Pretpostavlja se da je iskopavanje uglja zagadilo i rijeku Blihu, a to je ugrozilo i najveći turistički potencijal Sanskog Mosta - vodopad rijeke Blihe, pa se mještani pitaju – ko je odgovoran i do kad ovako?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti