ŠIRI BIZNIS

Biznismen iz Amerike Eldin Diglisić vlasnik dvije firme u Sarajevu

27.11.2023. 11:36 / Izvor: Akta.ba
DIGLISIĆ

Bosanskohercegovački biznismen sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama Eldin Diglisić osnovao je dvije firme u Sarajevu

Bosanskohercegovački biznismen sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama Eldin Diglisić planira širiti biznis u rodnom gradu. Naime, kako Akta.ba saznaje, on je u Sarajevu osnovao još jednu firmu.

Prema dostupnim podacima, jedna firma je osnovana 24. novembra 2023. godine pod nazivom Veritas Capital Partners d.o.o. Sarajevo. Eldin upravu dijeli sa bratom Fuadom Diglišićem koji je postavljen i za direktora.

Inače, Veritas Capital je privatna investiciona firma sa sjedištem u New Yorku sa više od dvije decenije iskustva. Do sada je završila više od 100 akvizicija.

Druga firma je Increment d.o.o. Sarajevo čiji je prethodni vlasnik bila Hatidža Hodžić. Upravu također dijeli sa bratom, a ukupni kapital firme registrovane kao agencija za poslovanje nekretninama je 6,3 miliona KM.

Pored toga, Diglisić je suvlasnik nekoliko objekata u BiH, poput Residence In by Marriott u Sarajevu, Tarčin Forest Resorta i brojnih drugih.

increment

 

Strateški partner FK Željezničar

Podsjetimo, Eldin Diglisić, Sarajlija sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama bh. bio je u žiži bh. javnosti kada je poslao pismo namjere FK Željezničar sa ciljem da investira u klub sa stogodišnjom tradicijom.

U junu je izabran za strateškog partnera FK Željezničar, a imao je rok do do 31. decembra 2022. godine da se očituje o statusu daljnjih pregovora vezanim za strateško partnerstvo. Budući da nije dostavio potvrdan odgovor da želi pristupiti potpisivanju ugovora, klub je na sjednici Skupštine 19. januara 2023. godine donio odluku da formira radnu grupu koja će u najkraćem roku pripremiti novi javni poziv sa različitim modalitetima ulaganja u klub.

Poslovno carstvo

Eldin Diglisić, čovjek koji je u "obećanoj zemlji" izgradio poslovno carstvo. Nakon karijere u bankarstvu, Diglisić je 2007. godine odlučio da pokrene kompaniju ShipEX, koja će se baviti transportom roba.  

Kompanija je počela funkcionisati sa jednim kamionom i vozačem, da bi u narednom periodu porasla na "flotu" od čak 350 kamiona. Prema informacijama na zvaničnoj stranici ove kompanije, ShipEX je posvećen svojim vozačima kao najviše vrijednom resursu i u određenoj mjeri je donio evoluciju tržišta i odnosa prema vozačima. ShipEX Logistics je ujedno jedan od najvećih logističkih servisa medicinske opreme u SAD-u.

ShipEX godišnje obrne preko 100 miliona dolara, te je jasno da se radi o respektabilnoj kompaniji na američkom tržištu i kompaniji koja bi itekako mogla pomoći Željezničaru da prevaziđe trenutnu tešku situaciju.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti