najzahtjevnije akcije

Demineri iz Trebišnjice izronili tromblon i nekoliko ručnih bombi

27.11.2023. 13:09 / Izvor: Nezavisne novine
trebinje

Nenad Ikonić, supervizor za podno deminiranje iz Republičke uprave civilne zaštite, kaže da su ovo najzahtjevnije akcije.

Timovi za spašavanje na vodi i pod vodom, kao i A tim deminera Republičke uprave Civilne zaštite su, zajedno sa lokalnim deminerima u Trebinju, izvukli iz rijeke Trebišnjice, na lokalitetu ispod Željezničkog mosta, jednu zolju, poluautomatsku pušku i nekoliko ručnih bombi.

Iako je vidljivost bila smanjena usljed zamućenosti rijeke zbog velikih kišnih padavina koje ne prestaju, ali i slabe dnevne svjetlosti jer je neprestano padala susnježica, demineri su uspješno izvadili ova minsko – eksplozivna sredstva i bezbjedno će ih ukloniti.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite RS Boris Trninić, koji je prisustvovao ovom deminerskom poduhvatu, istakao je da su se ekipe organizovale nakon što su zahtjev podnijeli nadležni iz gradske uprave, a izvučene naprave će dalje biti preuzete na uništavanje.

"Ovom prilikom bi zamolio sve građane i Trebinja, ali i Republike Srpske i BiH, da ovakve stvari ne bacaju u naše lijepe rijeke, već da ih predaju nadležnim organima, jer su i djeca u ljetnoj sezoni, ili ribari, u ovakvim situacijama izloženi neposrednoj opasnosti", rekao je Trninić.

Gradski koordinator za deminiranje pri Javnoj ustanovi "Ekologija i bezbjednost" Mišo Pamučina kaže da ovo nije prvi put da se iz Trebišnjice vade minsko-eksplozivna sredstva, te da su demineri u više navrata čistili obale i dio koji je bliže obali.

"Ovo što je bliže obali - to izvodimo sa A timom, ali je ovo sada velika dubina i veliki protok rijeke, tako da smo morali angažovati ronioce", kaže Pamučina, napominjući da ogroman problem predstavlja upravo bacanje bombi i tromblona u rijeku, ali i pored puta, u kontejnere, a počinilac nikada ne bude otkriven.

Zbog toga, kako dodaje, posebnu opasnost predsatavljaju u ljetnom periodu, kada je na rijeci veliki broj kupača, kao i bacanje pored puta ili u šumu, što izaziva veliki broj detonacija u vrijeme požara, pa je sama sreća što niko do sada nije stradao.

Nenad Ikonić, supervizor za podno deminiranje iz Republičke uprave civilne zaštite, kaže da su ovo najzahtjevnije akcije.

"Najteže su i najzahtjevnije ovakve ronilačke intervencije, jer se moramo pridržavati visokih standarda bezbjednosti", kazao je on, apelujući na sve građane da ne bacaju u rijeku ovakva opasna sredstva.

Demineri su samo oko Željezničkog mosta u Trebinju u posljednje dvije godine imali sedam sličnih intervencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti