POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR

Zdravstveni radnici u Hercegovini sutra ujutro prekidaju štrajk

27.11.2023. 15:24 / Izvor: Akta.ba
kolektivni

Potpisivanjem Kolektivnog ugovora predviđeni su povećanje plata i uopće bolji uslovi rada zdravstvenih radnika te su osigurani preduslovi za prekid štrajka.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Milenko Bevanda i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić danas su u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK-a.

Uvodno se obraćajući, premijerka Marija Buhač izrazila je zadovoljstvo postignutim dogovorom koji će rezultirati prekidom gotovo jednomjesečnog štrajka zdravstvenih radnika, kako na zadovoljstvo korisnika zdravstvenih usluga i zaposlenika u zdravstvu Kantona, tako i svih dionika hercegovačko-neretvanskog zdravstvenog sistema, a posebno stanovnika HNK-a kao i drugih kantona koji usluge zdravstvene zaštite koriste u ustanovama ovog kantona.

Premijerka je i ovom prilikom poručila kako ovo nije kraj nego samo početak iznimno zahtjevnog posla i kako je potrebno finansiranje zdravstvenog sistema vratiti u zakonske okvire.

Današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora predviđeni su povećanje plata i uopće bolji uslovi rada zdravstvenih radnika te su osigurani preduslovi za prekid generalnog štrajka. I sam iskazavši zadovoljstvo zbog današnjeg čina, ministar Bevanda je u izjavi novinarima naglasio kako je postojeći način funkcionisanja zdravstvenog sistema teško održiv i kako je potrebno preduzeti korijenite reforme koje će osigurati održivost zdravstvenih ustanova i osigurati još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu korisnicima zdravstvenih usluga.

Ivica Anić, predsjednik reprezentativnog sindikata zahvalio je Vladi na razumijevanju i efikasnosti, što je i dovelo do brzog dogovora.

Ujedno je rekao kako sve zdravstvene ustanove u HNK-a sa redovnim radom u punom opsegu započinju sutra (28. novembra) u 8 sati ujutro.

Podsjetimo, zdravstveni radnici su novim kolektivnim ugovorom dobili povećanje plaće od po 10 posto za dvije godine. U prvoj godini primjene ugovora satnica će im s trenutnih 2,30 KM biti povećena na 2,38 KM. U narednoj godini satnica će biti dodatno uvećana i iznosit će 2,45, a također, naknada za noćni rad će s 30 posto biti uvećana na 50 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti