Neizvjesna situacija

Prekid proizvodnje u "ArcelorMittalu" ugrožava "Željeznice RS"

28.11.2023. 08:17 / Izvor: Nezavisne novine
Željeznice

Neizvjesna situacija i prestanak proizvodnje u "ArcelorMittalu" u Zenici i Prijedoru krajnje ozbiljno se odražavaju i na "Željeznice Republike Srpske".

Neizvjesna situacija i prestanak proizvodnje u "ArcelorMittalu" u Zenici i Prijedoru krajnje ozbiljno se odražavaju i na "Željeznice Republike Srpske", budući da 42 odsto ukupnih prihoda dobijaju upravo od ove kompanije.

Kako su rekli za "Nezavisne novine" iz ovog javnog preduzeća, oni očekuju i nadaju se da će njihov najznačajniji komitent, kompanija "ArcelorMittal" iz Zenice, u što kraće vrijeme riješiti svoje interne probleme, kako bi nastavili realizaciju trogodišnjeg ugovora i spriječili negativne posljedice za obje kompanije.

"Budući da od prevoza željezne rude za 'ArcelorMittal' 'Željeznice Republike Srpske' prihoduju 42 odsto u zbiru ukupnih prihoda, situacija trenutno ne izgleda optimistično, ali nije sve tako crno, ako pogledamo rezultate kada govorimo o ostvarenom prevozu tokom nepunih 10 mjeseci 2023. godine, u poređenju sa ukupnim rezultatima iz 2021. i 2022. godine", kazali su iz "Željeznica Republike Srpske".

Dodali su da su u 2023. godini u prvoj polovini novembra prevezli ukupno 1.143.969 tona željezne rude i ostvarili prihod od 15.614.830 KM.

"Tokom svih 12 meseci prošle godine prevezeno je ukupno 1.314.400 tona, sa prihodom od 16.740.157 KM. 'Željeznice Republike Srpske' kao javno preduzeće od nacionalnog interesa, uprkos i dalje prisutnom negativnom uticaju privrednih, ekonomskih i globalnih promjena, na koje ne mogu uticati, ulažu maksimalne napore kako bi u mjeri u kojoj je to moguće neutralisale negativne efekte koji proizlaze usljed poremećaja transportnih tokova posljednjih godina, obezbjeđujući neometano funkcionisanje preduzeća", naveli su iz ovog javnog preduzeća.

Dodali su da je borba za nove komitente i korisnike usluga željezničkog prevoza, kada je prevoz u teretnom saobraćaju u pitanju, svakodnevna i u otežanim uslovima nastoje da obezbjeđuju normalno funkcionisanje preduzeća.

"Tražimo adekvatna rješenja, pokušavamo da, koliko je u našoj moći, rješavamo probleme koji se otvaraju unutar privrednih kretanja i nadamo se normalizaciji situacije koja je prisutna ne samo u našem regionu, nego i globalno", zaključili su iz ove kompanije.

Pokušali smo dobiti odgovor na pitanje kako će prestanak proizvodnje u "ArcelorMittalu" uticati na "Željeznice FBiH", ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" nismo dobili odgovor.

Podsjećamo, kompanija "ArcelorMittal" iz Zenice je 11. novembra privremeno obustavila proizvodnju, zbog, kako su rekli, loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

Neizvjesna je sudbina oko 3.000 zaposlenih u Zenici i Prijedoru.

Kako je za "Nezavisne" ranije rekao Rašid Fetić, predsjednik Sindikata "ArcelorMittala" u Zenici, ovo je problem 20.000, 30.000 porodica u BiH.

"Situacija nije uopšte dobra, a ovdje se ne radi samo o nama iz Zenice, već i o kolegama iz Prijedora, 'Željeznica FBiH', 'Željeznica Republike Srpske' i drugih firmi koje rade za 'ArcelorMittal'", kazao je tada Fetić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti