S oprezom u Novu godinu

Lokalne zajednice kroje budžete za 2024: Ako nestane novca, rezat će investicije

28.11.2023. 08:31 / Izvor: Glas Srpske
Novac

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj sa oprezom ulaze u predstojeću godini.

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj sa oprezom ulaze u predstojeću godinu, budžete uglavnom kroje u istom iznosu kao i ove, a ako zafali novca u 2024. godini, prvo će, kao i do sada, biti eleminisane kapitalne investicije.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić navodi da je rebalansom gradski budžet za ovu godinu povećan za 5,9 miliona maraka.

"Budžet je uvećan iz razloga što je došlo do prometovanja određenog građevinskog zemljišta za privrednike koji žele da realizuju razvojne projekte na području Gradiške. Usvojili smo i nacrt budžeta za 2024. koji je na nivou ovogodišnjeg usvojenog budžeta, odnosno manji je od rebalansa. Sa oprezom ulazimo u iduću godinu, a ako bude potrebe, uvijek možemo ići na rebalans", kazao je “Glasu” Adžić.

Ista situacija je i u opštini Kotor Varoš, gdje navode da budžet za 2024. godinu planiraju u istim okvirima kao ovogodišnji.

"Imali smo jedan rebalans budžeta kojim je okvir ovogodišnjeg budžeta povećan. Ova godina je bila jedna od težih u finansijskom smislu. Nadam se da ćemo izmiriti sve ono što je bitno. Imali smo manji priliv PDV-a u odnosu na plan, što je uticalo i na kapitalne investicije", rekao je “Glasu” načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan i dodao da isti scenario o pitanju prihoda od PDV-a očekuju i u idućoj godini.

Naglasio je da redovno finansiranje u Kotor Varošu u idućoj godini ne bi smjelo nikako biti sporno.

"Ako ne bude para, prvo što mora da se amputira je neka kapitalna investicija", zaključio je Sakan.

Za istim finansijskim prognozama posegao je i Teslić, gdje su već usvojili nacrt budžeta za iduću godinu koji je proslijeđen Ministarstvu finansija RS na potvrđivanje.

"Taj budžet je u okvirima ovogodišnjeg. Sa oprezom krojimo planove za predstojeću godinu. Nastojali smo da gdje god možemo da napravimo uštede, to i uradimo i novac prenesemo na investicije kako bismo započete projekte mogli nastaviti u narednom periodu", rekao je “Glasu” načelnik Teslića Milan Miličević.

I najveći grad u Hercegovini dao je zeleno svjetlo za nacrt budžeta za iduću godinu koji je blago povećan u odnosu na ovu godinu.

"Budžet za iduću godinu iznosi oko 42 miliona maraka. To je bez kreditnog zaduženja, jer smo jedna od lokalnih zajednica koja je preko nadležnog ministarstva ušla u proceduru kreditnog zaduženja preko Svjetske banke za projekat vodovod i kanalizacija", rekao je “Glasu” gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Naglasio je da je grad u prethodne dvije godine pozitivno poslovao te da opreza pri krojenju finansijskih planova nikada ne manjka i da to svima treba da bude vodilja.

"Nadamo se i da u idućoj godini neće biti nekih značajnijih odstupanja kada su u pitanju glavni prihodi, odnosno oni od PDV-a", zaključio je Ćurić.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić rekao je da za lokalne zajednice u RS ni ova godina nije bila kritična, ali je bila manje povoljna od 2022.

"Većim dijelom je bila nepovoljna zbog rasta cijena svega onoga što smo morali da plaćamo. Sa planovima za 2024. godinu ćemo nastupiti jako oprezno. Nije lako voditi lokalne zajednice. Dobijamo ono što ostane na kraju", poručio je Ćosić.

Povećanje na nivou Republike Srpske

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je nedavno da će budžet RS za 2024. godinu biti veći u odnosu na usvojeni rebalans za ovu godinu.

"Sve ono što budžet jedne republike treba da ispunjava naći će se u budžetu RS za 2024. godinu. Mi ćemo svoje obaveze redovno ispunjavati", rekao je Višković i podsjetio da je budžet za 2023. godinu bio milijardu KM veći u odnosu na budžet za 2022. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti