VRIJEDNOST NABAVKE pola miliona KM

"Sirius2010" uložio žalbu: Tender za nabavku vodomjera favorizira jednog ponuđača

30.11.2023. 09:27 / Izvor: Akta.ba
vodomjeri

Sirius2010 d.o.o. Banja Luka uložio je žalbu na tendersku dokumentaciju za nabavku Vodomjera sa daljinskim očitavanjem koji je raspisao Vodovod Banja Luka.

Banjalučka kompanija “Sirius2010” d.o.o. Banja Luka, uložila je žalbu na tendersku dokumentaciju za nabavku ’’Vodomjera sa daljinskim očitavanjem” koji je raspisao "Vodovod" a.d. Banja Luka.

Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio je žalbu, poništio tender te usvojio zahtjev za povrat naknade za pokretanje žalbenog postupka u iznosu 5.000 KM.

Naime, banjalučki "Vodovod" je u augustu raspisao nabavku kućnih vodomjera sa daljinskim očitavanjem, odnosno sa integriranim modulom i ventilom.

"Sirius" tvrdi da je u tehničkim specifikacijama ovog tendera vidljivo da postoji samo jedan ponuđač koji može ispuniti date uslove.

"Analizom i provjerom tržišta za navedeni tip vodomjera, dolazimo do saznanja da postoji samo jedan ponuđač koji posjeduje sertifikat o odobrenju tipa mjerila u BiH - tipsko odobrenje: BA Z-14-1126 , tip AK-311, i to proizvodjač: BAYLAN, Izmir, Turska. Uzimajući uz prethodno navedeno i činjenicu da se po predmetnoj javnoj nabavci traži neznatna količina ova dva tipa mjerila (ukupno 10 komada u odnosu na 1100 komada tipa brojila npr. pod rednim brojem 1.), žalilac smatra da se ovako definisanim uslovom ograničava konkurencija", navodi se u obrazloženju Odluke URŽ-a, dodajući da ovakvim postupanjem ugovorni organ svjesno narušava jedno od osnovnih načela postupka javnih nabavki, a to je načelo aktivne konkurencije.

Uvidom u pitanja i odgovore koji su dostupni na portalu javnih nabavki, a tiču se predmetnog postupka, primjećeno je i od strane drugih ponuđača da je ovakvim postupanjem došlo do ograničavanja konkurencije.

U žalbi se navodi još nekoliko primjera koji dokazuju da se u ovom slučaju favorizuje samo jedan proizvođač mjerila i ugrožava aktivna i pravična konkurencija prilikom učestvovanja u postupku javne nabavke. 

"Sirius" je u žalbi istakao sedam žalbenih navoda u kojima ističu da "Vodovod" favorizuje samo jednog ponuđača. Ipak, banjalučki vodovod je u žalbi naveo da postoji više vrsta/proizvođača koji mogu da ispune tražene uslove, a u izjašnjenju na žalbu je naveo samo neke primjere.

Zbog toga je Ured za razmatranje žalbi BiH od ukupno sedam žalbenih navoda usvojio samo jedan, dok je druge proglasio neosnovanim.

"Žalba se djelimično usvaja kao osnovana i poništava se tenderska dokumentacija", istaknuto je iz URŽ-a.

Inače, vrijednost nabavke vodomjera sa daljinskim upravljačem iznosi preko pola miliona KM, tačnije 526.500 KM sa PDV-om.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti