Zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti

Zuko za Dan osoba s invaliditetom: Zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti

02.12.2023. 09:58 / Izvor: Fena
Osobe sa invaliditetom

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom upriličit će i prigodnu svečanost.

Pod motom da zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti, osobe s invaliditetom razgovarat će u nedjelju u Sarajevu o tome kako da se više uključe u javni politički život, ali i generalno o pristupačnosti te kategorije ljudi. Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom upriličit će i prigodnu svečanost te o tome što ih tišti razgovarati i sa predstavnicima javnog i političkog života. Bit će to prilika da izlože i ponešto iz vlastitog asortimana, njihovih ruku djela.

Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Fikret Zuko za ovogodišnji moto ističe da, kad kažu zajedno, misle na osobe s invaliditetom, građane, institucije i nosioce vlasti, te na medije.

"Da svi na tome radimo, to će biti naš moto ove godine u Kantonu Sarajevo i u Federaciji. Tako smo se opredijelili. Ja sam za to da svi budemo zajedno, da se osobe s invaliditetom ne izdvajaju iz društva po bilo kojem osnovu", kazao je za Fenu Zuko. 

Za položaj osoba s invaliditetom, njihova prava i poziciju u bh. društvu, ove godine u odnosu na godinu ranije, Zuko kaže da se ne može generalno reći da je svima loše ili svima dobro jer je bitno različita situacija ovisno od područja na kojem žive.

"Ali ono što je dobro, generalno je to da smo uspjeli, Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom na nivou Federacije BiH, na neki način izmijeniti, da su ta primanja sa federalnog nivoa povećana i to značajno. To je relaksiralo malo situaciju kod osoba s invaliditetom. Ipak, samo materijalna davanja nisu rješenje, još nemamo dobru poziciju u smislu da uspijevamo adekvatno zagovarati za bolje uvjete funkcionisanja, pristupačnost, bolja pomagala. To je još daleko od onoga što bi bilo normalno", smatra.

Zuko kaže da osobe s invaliditetom imaju osjećaj generalno da se puno priča o toj kategoriji ljudi, a malo iskreno djeluje na promjeni njihovog položaja.

"Puno se priča o inkluziji i kao sve je inkluzija, a nije. Inkluzija je onda kad ja ravnopravno sa drugima mogu otići na kafu, da negdje sam popijem kafu ili da uz podršku mog asistenta to isto uradim. Nije inkluzija da se majci utvrdi neka plata i zakonom odredi da ona bude 24 sata uz svoje dijete s invaliditetom, da isključiš i nju i dijete. Umjesto da se za majku pronađe zaposlenje, a za dijete asistent koji će mu za to vrijeme pomagati. Onda su uključeni i majka i dijete, a i asistent je zaposlen. To je velika razlika u pristupu", naglasio je.

Zuko navodi da su, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 15 posto svjetske populacije osobe s invaliditetom. Prema posljednjem popisu, u BiH ih ima oko osam posto.

Treći decembar obilježava se kao Međunarodni dana osoba s invaliditetom s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti