Minimalna primanja

Dom naroda FBiH u prilici da se iskupi za diskriminaciju osoba sa invaliditetom

16.02.2023. 10:44 / Izvor: N1
Invaliditet

Osobama s invaliditetom sustavno su diskriminirane još od 2009. godine, kad su njihova primanja svedena na minimum.

Osobama s invaliditetom sustavno su diskriminirane još od 2009. godine, kad su njihova primanja svedena na minimum. Osnovica im je fiksirana na 274 marke. Priliku za iskupljenje sutra će imati delegati u federalnom parlamentu. Potrebno je samo potvrditi izmjene zakona.

Fatima Bahtijarević iz Udruženja oboljelih od MS-a kaže da bez svog supruga ne bi bila u mogućnosti uopće funkcionisati u društvu. Naknada za tuđu njegu sto postotnih invalida od 274 KM je, kaže, ponižavajuća i diskriminirajuća i prema njoj, ali i njenoj porodici.

"Kakav je život? Jako težak. Cijene rastu, inflacija raste, a naše naknade i naša primanja su zamrznuta na određenom nivou i nama bi bilo jako važno i jako korisno da sutra desi da se taj iznos odmrzne i uskladi prema zakonsim normama", kazala je.

Odnosno da im se vrati ono što im je ukradeno, kaže delegat u Domu naroda FBiH Irfan Čengić koji je predložio izmjene zakona. Zastupnički dom Parlamenta FBiH u julu prošle godine ih je usvojio.

"Sada sam kao delegat u Domu naroda uspio da stavim na dnevni red zakon kojim bi se od 1. aprila povećale invalidnine osobama koje ih primaju iz federalnog budžeta za 70 %, a zapravo je to vraćanje onoga što im je ukradeno", kaže Čengić.

Vraćanje naknada nisu podržali iz Vlade FBiH kojim su se udruženja prvobitno obratila sa incijativom. Federalna vlast odbila je osobama sa najtežim invaliditetom osigurati život dostojan čovjeka ignorišući problem koji postoji već 14 godina.

"2009. godine kada smo izmijenili ovaj zakon osnovica je bila 80% minimalne plate koja je bila 300 i nešto maraka. Po tom izračunu osnovica je bila 274 KM. Na prijedlog Vlade FBiH parlament je 2016. tu osnovicu zaledio na taj iznos i na taj način osobe s najtežim invaliditetom osudila na propast", kazao je Almir Šahmanija, Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom FBiH.

Osobama koje bez tuđe pomoći ne mogu funkcionisati neophodno je osigurati ravnopravnost u društvu. Mirnim okupljanjem ispred parlamenta sutra prije sjednice će insistirati na tome, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni organizovat će masovne proteste.

"Kada dođemo u Sarajevo kada okupimo sve te ljude iz cijele Federacije nećemo više ići iz te pozicije. Blokirat ćemo parlament, vladu, svejedno šta. Doći ćemo sa štapovima, kolicima. Ja ne vjerujem da će se to desiti, ja mislim da će biti usvojeno, ali ako se desi onda argumenti koje mi koristimo ne idu i morat ćemo neka druga sredstva koristiti", kazao je Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Vratiti osobe sa invaliditetom sa margina društva na koje su gurnuti moguće je i izradom potpuno novog zakona za ovu populaciju koji očekuju od nove vlasti kako bi se njihova prava prije svega poštovala, ali i unaprijedila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti