BRISAN USLJED PRIPAJANJA

Firma Mercator BH prestaje s radom, ponovo pripojena Konzumu

04.12.2023. 11:35 / Izvor: Akta.ba
mercator konzum

Firma Mercator BH d.o.o. Sarajevo brisana je iz sudskog registra je prestaje s radom, te je posljednjim danom novembra ove godine prestao da postoji.

Firma Mercator BH d.o.o. Sarajevo brisana je iz sudskog registra, te je posljednjim danom novembra ove godine prestala da postoji, javlja Akta.ba.

Društvo je pripojeno društvu Konzum Sarajevo.

Rješenje o izmjenama podataka objavljeno je u sudski registar Općinskog suda u Sarajevu, gdje se navodi da se kod subjekta "MERCATOR BH" Trgovina na veliko i malo d.o.o. Sarajevo, upisani podaci o brisanju subjekta upisa iz sudskog registra radi pripajanja subjektu upisa "KONZUM" trgovina na veliko i malo d.o.o. Sarajevo.

Aktivnosti na pripajanju Mercatora Konzumu vode se od polovine ove godine.

Odluka o namjeri pripajanja "Mercator BH" društvu "KONZUM" objavljena je 30.06.2023. godine, dok je Ugovor o pripajanju kao i Odluka o usvajanju Plana reorganizacije sklopljen 02.08.2023. godine.

Sve aktivnosti oko udruživanja završene su krajem novembra od kada postoji samo društvo Konzum u 100-postotnom vlasništvu Fortenova grupe. 

Direktor Konzuma je i dalje Nihad Imširović, a u upravi su i Nedeljka Bilić i Ante Knezović.

Podsjetimo, Mercator u Bosni i Hercegovini je od juna ove godine pod direktno vlasništvo Fortenova grupe. Do tada je bio u potpunom vlasništvu firme Mercator S, iz Beograda, koja također posluje u okviru Fortenova grupe.

Također na osnovu podataka iz registra, ukupan kapital firme Mercator BH d.o.o. Sarajevo, koji iznosi 90,006,063.00 KM (u novcu 79,248,822.71 KM i stvarima 10,757,240.29 KM), upisan je na Fortenova grupu.

Fortenova grupa sa sjedištem u Zagrebu posluje od 1. aprila 2019. godine. Kompanija je nastala provedbom nagodbe povjerilaca u Agrokoru koji je zbog nelikvidnosti i prezaduženosti  završio u predstečaju vođenom kroz postupak prinudne uprave. Kao rezultat uspješno vođenih i zaključenih pregovora između povjerilaca Agrokora, Fortenova grupa je s poslovanjem počela kao nova kompanija potpuno redizajnirane vlasničke, organizacione i upravljačke strukture.

Prije nekoliko dana je objavljeno da je završeno preuzimanje i Fortenova grupe od strane firme Open Pass osnovane na Malti u maju 2020. godine, a jedini vlasnik te tvrtke je Gain Alliance, također iz Malte.  U vlasništvu je Pavla Vujnovca, koji ima većinski udio, te Damira Spudića i Josipa Jurčevića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti