BiH u zaostatku

Muslić: Prostora za deponovanje u BiH sve manje, otpad nije smeće već resurs

04.12.2023. 12:53 / Izvor: Fena
sendžana

BiH je trenutno u velikom zaostatku kada je riječ o odvojenom prikupljanju i iskorištavanju otpada kao resursa.

BiH je trenutno u velikom zaostatku kada je riječ o odvojenom prikupljanju i iskorištavanju otpada kao resursa - izjavila je Sendžana Muslić iz Privredne komore Federacije BiH, koja zajedno sa nLogic Advisory i partnerima ove sedmice u Sarajevu organizuje dvodnevnu konferenciju „Otpad - Resurs za razvoj cirkularne ekonomije u BiH“.

Osnovna poenta cirkularne ekonomije, kako je kazala Muslić za Fenu, jeste da otpad nije smeće već resurs kojim se zamjenjuju prirodni resursi i štedi energija i voda. Kada se otpad odvojeno sakupi po vrstama taj otpad postaje kvalitetan resurs. Naprimjer, reciklažom jedne tone starog papira štedi se 24 stabla drveta, 26 tona vode, a sačuvaju se tri m3 deponijskog prostora ili reciklaža jedne tone plastike štedi 450 litara nafte, itd. Muslić je naglasila da su brojni primjeri ušteda korištenjem otpada kao resursa i da je značajno interesovanje privrede u tom segmentu.

Podsjetila je da je Privredna komora FBiH sredinom novembra oformila Udruženje komunalne privrede i zaštite životne sredine FBiH radi riješavanja brojnih nagomilanih problema u komunalnoj privredi. Predstojećom konferencijom žele pomoći privrednicima i komunalnim preduzećima da se uvežu i zajednički pokušaju unaprijediti cijelokupni sistem upravljanja otpadom. S jedne strane postoje problemi, ali sa druge strane, naglasila je Muslić, imamo veliku priliku za razvoj i unaprijeđenje u iskorištavanju otpada.

Za smanjenje otpada, po njenim riječima, prije svega treba raditi na odvojenom prikupljanju otpada iz domaćinstava kao i iz privrednih subjekata, da bi se dobila kvalitetna sirovina koja bi se  mogla kvalitetno koristiti.

"Cementare su zainteresovane za proizvodnju RDF-a, tzv. goriva iz otpada, a postoji i velika mogućnost za kompostiranje bio-otpada. Ove tehnologije bi smanjile količine otpada skoro do 90 posto. U mnogim zemljama transformacija komunalnog organskog otpada/anaerobna digestija posljednjih godina postala je sve popularnija kao održiva tehnologija koja proizvodi 'zelenu' energiju", dodala je Muslić.

Navela je da se recikliranje veoma slabo koristi, te da svjedočimo brojnim problemima na deponijama otpada jer je prostora za deponovanje u BiH sve manje. Svjedočimo i nepravilnom odlaganju otpada na mnogim divljim deponijama kao i našim rijekama koje nažalost često izgledaju kao deponije smeća.

Konferencija o temi „Otpad-resurs za razvoj cirkularne ekonomije u BiH „ bit će održana 7. i 8. decembra u Sarajevu i okupit će donosioce odluka na svim nivoima, stručnjake, poduzetnike, finansijere, javna komunalna preduzeća, predstavnike nevladinog sektora. Cilj je, zaključila je Muslić, omogućiti bolje upravljanje otpadom u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti