Potpisan Memorandum o razumijevanju

Selo Blagaj nositelj oznake "Najljepša sela Bosne i Hercegovine"

04.12.2023. 13:31 / Izvor: Akta.ba
najljepsa sela

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu oznake "Najljepša sela BiH".

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu oznake "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" potpisan je u ponedjeljak između Grada Mostara, za selo Blagaj koje je nositelj oznake "Najljepša sela Bosne i Hercegovine i Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH, Alterural.

U ime Grada Mostara memorandum je potpisala glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, a uime Udruženja "Alterural" direktorica Sarah Devisme, priopćeno je iz Grada Mostara.  

Svrha potpisivanja Memoranduma o razumijevanju je uspostavljanje suradnje Alterurala i Grada Mostara, za selo Blagaj koje je ispunilo kriterije i kome je dodijeljen status nositelja oznake "Najljepša sela Bosne i Hercegovine", kako bi naglasili zajedničke napore u cilju daljnjeg rada na očuvanju, razvoju i promociji inicijative "Najljepša sela Bosne i Hercegovine“ na domaćem i međunarodnom tržištu.

Selo Blagaj nagrađeno je oznakom "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" s obzirom na svoje jedinstvene karakteristike. Odluku da selu se dodijeli ova titula donijela je Komisija za kvalitetu koju je osnovalo Udruženje Alterural i koju čine renomirani i nezavisni stručnjaci iz oblasti arhitekture, etnografije, pejzažnog uređenja, očuvanja baštine, održivog turizma, ruralnog razvoja i životne sredine na osnovu detaljnog standarda kvaliteta.

"Najljepša sela Bosne i Hercegovine" obuhvaćaju i uključuju poljoprivrednike, proizvođače prehrambenih proizvoda i rukotvorina u selu Blagaj, te njegovoj blizini, pružatelje smještaja, pružatelje različitih proizvoda i turističkih iskustava, restorane, muzeje i institucije koje se bave razvojem održivog turizma i druge relevantne aktere kako bi se pomoću diversifikacije proizvoda i tržišta kao što su pružatelji usluga, aktivne lokalne nevladine organizacije i uz snažan brand koji je privlačan za posjetitelje, povećale poslovne mogućnosti svih uključenih u oznaku Najljepša sela Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji su vezani za kulturnu baštinu i nasljeđe, sportsko-rekreativne i avanturističke sadržaje, kao i povijest, kaže se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti