Majevičko selo

Koraj - ljetos bez vode, sada bez struje

05.12.2023. 08:25 / Izvor: Federalna.ba
koraj

Mještani nekoliko majevičkih sela proteklih su dana ostali bez električnog napajanja.

Mještani nekoliko majevičkih sela proteklih su dana ostali bez električnog napajanja. Među njima i povratničko naselje Koraj. Ljetos bez vode, a sada bez struje. U 21. vijeku uz svijeću.

Dotrajala elektromreža ne održava se redovno godinama, te gotovo svakodnevno dovodi do prekida u snabdijevanju električnom energijom.

„Od kako smo se vratili u Koraj 2002. godine, takvi su problemi. Čak ovdje ima niz drvenih stubova koji su nageti, prijete da će pasti i to niko ne rješava. Ja sam neki dan upozorio da na očevoj kući ima varničenja, rekli su doći će za dva dana - prošla je hefta nikog nema da to sanira“, govori Mersudin ef. Nakičević, glavni imam u džematu Koraj.

Mahir Čejvanović mještanin je Koraja: „Nismo imali struje 32 sata, zvali smo na sve moguće telefone da nam neko da neku informacija. Međutim uslužni centar koji treba da radi na usluzi građanima - on ne radi“.

„Da bar obavijeste građane. Mislim da je u poslednjih 3 dana u Koraju crklo jedno 20 agregata“, kaže Zijad Smajić, predsjednik MZ Koraj.

Osim hladnih radijatora i kvarova i štete u domaćinstvu, na ovom području nalaze se i farme te hladnjače za voće - ugroženo je poslovanje brojnih privrednih subjekata

„Bez ikakve najave - struje samo nestane i vi provedete cio dan u iščekivanju hoće li doći ili neće. Kad zovete, kažu - ekipa je na terenu. I to se dešava zadnjih 10-15 godina“, tvrdi Korajac Nedim Mehikić.

Ni na naše pozive, kao i na dopis u kome tražimo odgovore na brojna pitanja - iz preduzeća "Elektro Bijeljina" nije bilo odgovora. Osim Koraja, neuredno snabdijevanje problem je i u nekoliko susjednih sela.

„7-8 sela ostaje bez električne energije, a to je razuđen teren, oko 20 km, i vrlo je teško to sanirati. A kad treba isključiti i naplatiti i bilo šta po njihovom – tad su vrlo revnosni“, dodaje Smajić.

Spasoje Janjić je iz Milinog Sela: „Ako može šta da se uradi, neka urade kad je lijepo vrijeme - sad i ne mogu kad je zima“.

Oči su uprte u nadležne - od kojih mještani Koraja očekuju hitnu reakciju.

„Gledam skoro saradnja pet načelnika na ovoj regiji ovdje, EU, turizam, Majevica... Mislim da bi se trebali posvetiti ključnim faktorima za boravak ljudi na ovim prostorima. I prije 2 mjeseca u Teočaku nije bilo struje preko 30 sati“, podsjeća Korajac Mahir Čejvanović.

Putevi su posebna priča, prepuni udarnih rupa - koje niko ne krpi. O ovome u nekoj novoj priči.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti