Za sanaciju elektrodistributivne mreže u RS biće uloženo 386 miliona KM

27.01.2021. 07:41 / Izvor: SRNA
Za sanaciju elektrodistributivne mreže u RS biće uloženo 386 miliona KM

Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" u narednih deset godina uložiće 386 miliona KM u sanaciju elektrodistributivne mreže, najavio je izvršni direktor za tehničke poslove u ovoj firmi Goran Vukoje.

Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" u narednih deset godina uložiće 386 miliona KM u sanaciju elektrodistributivne mreže, najavio je izvršni direktor za tehničke poslove u ovoj firmi Goran Vukoje.

On je naveo da je jedna od najvažnijih stvari koje su elektrodistribucije uradile u proteklom periodu uvođenje Skada sistema koji je koštao oko četiri miliona evra, a uspješno je testiran u septembru prošle godine.

"Neki od benefita tog sistema su povećanje bezbjednosti, napajanje sa minimalnim zastojima, kvalitet upravljanja terenskim radom i najvažnije - brza intervencija u slučaju kvara na mreži, a to sve rezultira kvalitetem napajanja potrošača", rekao je Vukoje novinarima.

On kaže da je u toku priprema projekta upravljanja imovinom koja je zasnovana na planskom održavanju opreme i materijala, podacima o starosti mreže i kvalitetnijim upravljanjem mehanizacijom i radnom snagom.

"Ovo će omogućiti da funkcionalnije funkcioniše rad sistema distribucija", rekao je Vukoje.

On je naveo da su u prošloj godini gubici električne energije na nivou pet distribucija "Elektroprivrede Republike Srpske" bili 10,31 odsto i oni su za 0,35 odsto uvećani u odnosu na prethodnu godinu, a razlog za to je epidemija virusa korona.

"Ti gubici su manji od gubitaka propisanih od Regulatorne agencije za energetiku jer su njihovi propisani gubici 10,38 odsto. Samim tim, mi smo napravili uštedu od više od 1.600.000 KM", istakao je Vukoje.

On je dodao da su zadovoljni "Elektrodistribucijom Doboj", koja se uklapa u evropske standarde kada je riječ o gubicima električne energije.

"Standardni gubici u zemljama EU kreću se od 4,5 do šest odsto", rekao je Vukoje i dodao da se "Elektrodistribucija Doboj" uklapa u taj standard jer su njihovi gubici prošle godine iznosili 5,05 odsto.

On kaže da je "Elektroprivreda Republike Srpske" uspjela da posljednjih godina smanji gubitke električne energije za više od šest odsto.

"Jedna od najvažnijih mjera za smanjenje gubitaka električne energije je uvođenje mjernih uređaja u sistem daljinskog očitanja, to jeste AMM sistem i tu je najbolji rezultat pokazala "Elektrodistribucija Doboj"", naveo je Vukoje.

On je dodao da ova elektrodistribucija sada ima 13.992 uređaja u sistemu daljinskog očitanja, odnosno 69 odsto.

"Prošle godine je "Elektro-Bijeljina" podigla kredit i nabavila 20.065 uređaja za očitanje i uvela u daljinski sistem očitanja oko 8.100 uređaja. Takođe, "Elektrokrajina" planira da u sljedeće tri godine uvede 26.000 uređaja u AMM sistem", naveo je Vukoje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije