Nikad teža jesenja sjetva, stiže pomoć od 150.000 maraka

11.12.2023. 08:20 / Izvor: Nezavisne novine
SANSKI MOST

Općina Sanski Most će lokalnim poljoprivrednim proizvođačima refundirati dio troškova jesenje sjetve

Općina Sanski Most će lokalnim poljoprivrednim proizvođačima refundirati dio troškova jesenje sjetve i u te svrhe iz općinskog budžeta biće izdvojeno 150.000 maraka.

Ova sredstva namijenjena su samo za registrovane poljoprivredne proizvođače koji su obavili jesenju sjetvu, a njima će se nadoknaditi troškovi nabavke sjemenskog materijala i mineralnih gnojiva, uz obavezno dostavljanje računa za kupljenu robu. Iznos podsticajnih sredstava koji će se isplaćivati poljoprivrednicima zavisiće od broja prijavljenih proizvođača, s tim da maksimalan iznos novčane podrške koji krajnjem korisniku može biti odobren neće biti veći od 1.000 maraka.

"Ovakvu odluku predložila je nadležna općinska služba, koja se o svemu prethodno konsultirala sa poljoprivrednim proizvođačima, te je uz njihovu saglasnost odlučeno da je ovakav vid podrške poljoprivrednicima u ovom trenutku najpotrebniji", istakao je Faris Hasanbegović, općinski načelnik.

On je dodao kako će na ovakav način biti utrošena sva sredstva planirana budžetom za oblast agrara u iznosu od ukupno 500.000 maraka. Inače, veći dio ovih sredstava usmjeren je u isplatu poticaja.

Slične programe podrške farmerima u jesenjoj sjetvi realiziraju i druge lokalne zajednice na području Unsko-sanskog kantona.

Prema ocjeni poljoprivrednika, ovogodišnja sjetva bila je najteža do sada i njome su obuhvaćene najmanje površine zemljišta u poslijeratnom periodu.

"Situacija nikada nije bila teža nego što je sada i nikada sjetva nije bila skuplja. Cijena sjemenske pšenice dostiže 1,5 maraka po kilogramu, a otkupna iznosi 40 feninga. Kilogram đubriva je 1,5 maraka, nema nikakvih olakšica za poljoprivrednika kada se radi o energentima, litra nafte je tri marke, jednostavno, država ne želi ni da čuje za naše probleme i potrebe", kaže Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK.

Navodi da se u takvoj situaciji većina poljoprivrednika odlučila da smanji sjetvene površine, a mnogi gase proizvodnju i farme. U Vladi USK navode kako je ove godine u sektor agrara investirano oko devet miliona maraka, što je do sada rekordan iznos, te da će predstojećim rebalansom budžeta biti izdvojena dodatna sredstva kako bi se olakšao položaj poljoprivrednika.

Međutim, farmeri kažu kako je svu pomoć i poticaje pojela inflacija te da je sve teže održati rentabilnost kada se radi o poljoprivrednoj djelatnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti