Građani nisu konsultovani

Mještani mostarskih naselja protiv netransparentne gradnje solarnih postrojenja

12.12.2023. 13:21 / Izvor: Fena
Mostar

Prostornim planom više od polovice površine spomenutih naseljenih mjesta određeno kao lokacije za gradnju solarnih i vjetroelektrana.

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" upozorila je na, kako su kazali, nezakonite izmjene Prostornog plana Grada Mostar koje utječu na kvalitetu života mještana brojanih mostarskih prigradskih naselja.

Na konferenciji za novinare okupili su se predstavnici mještana naselja Gubavica, Pijesci, Miljkovići, Kozice, Međine, Planinica i Prigrađani, koji su novinare upoznali s pričom o gradnji solarnih postrojenja za proizvodnju električne energije u okolici Mostara.

Po riječima Džemala Kodre, osnova za izdavanje koncesija za solarna postrojenja je Prostorni plan Grada Mostara iz 2012. godine čije je izmjene i dopune vezano za elektroenergetske objekte usvojilo Gradsko vijeće Mostara u januaru 2022. godine.

"Osnovni problem je taj što 2012. kao ni 2022. godine prilikom usvajanja Prostornog plana i njegovih izmjena nije konzultirana lokalna zajednica.", kazao je Kodro.

Dodao je kako prenamjena zemljišta iz šumskog ili poljoprivrednog u građevinsko zemljište predstavlja ozbiljno kršenje Zakona o privremenoj zabrani upravljanja državnom imovinom koji je donio visoki predstavnik 2005. godine.

Više od polovice naselja pod panelima

Enes Rahimić, predstavnik mještana sela Gubavica i Pijesci, upozorio je kako je Prostornim planom Grada Mostara više od polovice površine spomenutih naseljenih mjesta određeno kao lokacije za gradnju solarnih i vjetroelektrana.

"Znači, plan je ova dva naselja pretvoriti u ogromne elektrane. Šta će biti s nama mještanima? Kako ćemo živjeti u moru panela? Mi tražimo jednostavnu stvar, zaštitu poljoprivrednog zemljišta, bez obzira na vlasništvo. Da poljoprivredno zemljište ostane poljoprivredno kako to i zakon nalaže. A protiv investicija i izgradnje elektroenergetskih postrojenja nismo, čak šta više podržavamo tu ideju, ali da se ista provodi u zakonskim okvirima uz maksimalnu zaštitu ljudski i građanskih prava većine, a ne na nezakonit način u svrhu bogaćenja pojedinaca.", kazao je Rahimić.

Megalomanska operacija

Predstavnik vlasnika zemlje na Planinici Tomislav Džidić istaknuo je kako su mještani koji imaju imovinu na Planinici vjerojatno posljednji saznali o ovoj "megalomanskoj operaciji".

"Leteći za profitom i trudeći se udovoljiti željama investitora naše privatne posjede su ogradili parcelama na kojima je planirana izgradnja elektroenergetskih objekata tako da više nemamo slobodnog pristupa do njih. Također, na platou Planinice se nalazi i izvor vode pa nam nije jasno kako su iz županijskoga ministarstva za okoliš uopće dodijelili okolinske dozvole.", kazao je Džidić.

Mario Ćosić, predstavnik mještana Miljkovića i Kozica, istaknuo je kako je Grad Mostar do sada u mjesnoj zajednici Miljkovići dao suglasnosti za izgradnju solarnih panela na oko 1500 duluma i to dvojici investitora, dok su mještani za prethodno podnesene zahtjeve o dodjeli državnog zemljišta za izgradnju domova dobivali odbijenice.

"U selima mjesne zajednice Miljkovići žive mahom mlade obitelji koje se uglavnom bave stočarstvom. Izgradnjom elektrana na područjima planiranim nezakonitim prostornim planom došlo bi do iseljavanja tih obitelji. Mi smo uvjereni da izgradnja solarnih postrojenja na brdima iznad naših kuća drastično ugrožava naš životni prostor, kvalitetu života, sigurnost, kao i egzistenciju, s obzirom na stočarstvo kojim se bavimo. Na održanim sastancima u mjesnoj zajednici Miljkovići odlučeno je da ćemo se boriti protiv izgradnje solarnih postrojenja na brdima iznad naših domova, ali također ističemo kako nismo protiv investicija, izgradnje solarnih i vjetroelektrana ali želimo da se izvrše izmjene Prostornog plana kojima će se postojeća postrojenja izmjestiti na lokacije što dalje od naseljenih mjesta. I naravno, da taj postupak bude transparentan i javan u pravom smislu riječi.", poručio je Ćosić.

Problem oborinskih voda

Armin Dubljević iz naselja Međine smatra kako će izgradnja elektroenergetskih postrojenja značajno utjecati na životno okruženje mještana.

"Mi smo uvjereni da će izgradnja solarnih postrojenja na brdima iznad naših kuća drastično ugroziti naš životni prostor, kvalitetu života, sigurnost, kao i egzistenciju, s obzirom na situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Izgradnja objekata je planirana na velikoj padini iznad sela, teren je poravnat, tako da sada imamo i problem velike količine oborinskih voda koje stvaraju velike bujice noseći sve pred sobom i koje su nam nedavno nanijele veliku štetu. Za oborinske vode koje imaju itekako velik utjecaj na naselje, uopće nije urađena nikakva studija niti projekat za rješavanje navedenog problema.", naglasio je je Dubljević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti