FZZZ istraživanje tržišta rada

U 2024. usporavanje u zapošljavanju, najtraženiji će biti trgovci, konobari, bravari

15.12.2023. 13:37 / Izvor: Akta.ba
KONOBAR

Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje proveli istraživanje tržišta rada 2023/2024.

U sklopu istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje na godišnjem nivou provode Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje, od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024., uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja, što je za 15 posto manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i ukazuje na to da se procjenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u idućoj godini.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42 posto), zatim trgovini (17 posto), građevinarstvu (13 posto) i ugostiteljstvu (11 posto).

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV), i to 64 posto. Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS) 19 posto, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8 posto.

Najtraženija zanimanja III i IV stepena srednje stručne spreme u 2024. prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač - trgovac, konobar, bravar, zavarivač - varilac, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar. Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inžinjerima elektrotehnike, sistem inžinjerima, programerima - IT developerima i drugo), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

Tokom septembra i oktobra organizovano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja). Prema veličini najviše je anketirano mikro (41 posto) poslodavaca, zatim malih (47 posto), srednjih (10 posto) i velikih firmi (dva posto), što je u skladu sa strukturom privrede.

Skoro 73 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2024., što ukazuje na optimizam tj. očekivanje i nadanje većine poslodavca u poboljšanju poslovnog ambijenta.

Povećanje plaća radnicima u narednoj godini prognozira 75 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto.

Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem ličnih kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje, te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka. 

Cjelovit izvještaj o istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH 2023/2024, koji će osim podataka iz ove ankete sadržavati i administrativne podatke sa tržišta rada, bit će objavljen do kraja godine, saopćeno je iz FZZZ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti