Evropski prostor visokog obrazovanja

U Mostaru održano savjetovanje o visokom obrazovanju u FBiH

15.12.2023. 14:11 / Izvor: Akta.ba
mostar

Ministarstvo će u idućoj godini provoditi i savjetovanja o prevenciji korupcije u visokom obrazovanju.

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Mostaru je u danas održano Savjetovanje o visokom obrazovanju u Federaciji BiH, na kojem je sagledano trenutno stanje te perspektive razvoja svih bitnih segmenata ove oblasti, od implementacije Bolonjskog procesa, akademske razmjene te finansijskog i pravnog okvira, do međunarodne saradnja, usklađivanje visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada te studentskog standarda i organiziranja.

Skupom je predsjedala federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković koja je naglasila opredijeljnost Ministarstva da, u skladu sa objektivnim mogućnostima, daje svoj puni doprinos razvoju visokog obrazovanja i poboljšanju studentskog standarda, uvažavajući ustavne i zakonske nadležnosti u području obrazovanja, te poziciju i odgovornosti koje ovo Ministarstvo ima u sistemu visokog obrazovanja.

"Jedna od tema koju smo razmatrali jeste mogućnost formiranja konsultativnog tijela, koje bi činili predstavnici federalnog i resornih kantonalnih ministarstava u Federaciji BiH. Ovo tijelo bi bilo platforma za razmjenu iskustava i informacija, te intenziviranje saradnje u rješavanju svih bitnih pitanja od zajedničkog interesa u oblasti visokog obrazovanja. Također, namjera nam je da intenziviramo kontakte i saradnju sa studentskim organizacijama kako bismo mogli utvrditi prioritete studentske populacije u pogledu obrazovanja i interesnog organiziranja, kao i ostvarivanja osnovnih prava iz područja studentskog standarda", kazala je Duraković.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će u idućoj godini provoditi i savjetovanja o prevenciji korupcije u visokom obrazovanju te harmonizaciji ove oblasti u Federaciji BiH i njenom uključivanju u Evropski prostor visokog obrazovanja.

"U ove aktivnosti bit će uključena i nadležna kantonalna ministarstva, kao i visokoškolske ustanove s kojima ćemo zajednički raditi i na sveukupnoj analizi kadrovskih potencijala visokoškolskih ustanova, s ciljem utvrđivanja stanja i potreba za nastavničkim i suradničkim kadrom. Također, provest ćemo istraživanje i o trenutnom stanju te potrebama za novim visokoškolskim udžbenicima i pomoćnom literaturom u Federaciji BiH", navela je ministrica Duraković.

Ovom prilikom ministrica je uputila i čestitke najboljim studenticama i studentima u Federaciji BiH u akademskoj 2022/2023. godini, koje je i ove godine nagradilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

"Danas sam potpisala odluke o jednokratnim novčanim podrškama, u iznosu od 1.300,00 KM, kojim smo nagradili 74 najbolja studenta nominirana od strane fakultete u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH. Također, potpisala sam i odluke o novčanim podrškama za 24 studenta s invaliditetom te četiri studenta romske nacionalnosti, u iznosu od 1.215,00 KM", istakla je ministrica Duraković, navodeći da su ove podrške, kao i ranijih godina, osigurane u okviru finansiranja studentskog standarda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti