PREDSTAVLJENE BUDUĆE INICIJATIVE I PLANOVI

Uspješno okončan projekt "Efikasnog sistema upravljanja otpadom u KS"

19.12.2023. 13:27 / Izvor: Akta.ba
upravljanje otpadom

Završna konferencija projekta "Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo" održana je danas u Hotelu Ibis.

Završna konferencija projekta "Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo" održana je danas u Hotelu Ibis.

Ovaj događaj je imao za cilj proslaviti postignuća projekta, raspraviti naučene lekcije i istražiti mogućnosti za buduće inicijative u području održivog upravljanja otpadom i cirkularne ekonomije.

Kroz projekt je nabavljeno i podijeljeno ukupno 4.800 kanti za reciklažu, 770 reciklažnih kontejnera za 275 zelenih otoka i 1.958 kompostera, što predstavlja prvi značajniji poduhvat reciklaže u Bosni i Hercegovini.

Uspostavljena su dva reciklažna dvorišta radi poboljšanja sortiranja otpada i recikliranja.

Istaknuto je i značajno postignuće medijske kampanje projekta, sa gotovo milion dojmova na platformama društvenih medija i tradicionalnim medijima, značajno podstičući svijest javnosti i angažman u praksi recikliranja unutar Kantona Sarajevo.

"Danas smo se okupili prilikom završne konferencije projekta "Efikasan sistem upravljanja otpadom u KS". Jedan od prioriteta razvojne saradnje Češke Republike jeste podrška javnih institucija i to je upravo bila svrha ovog projekta, a to je jačanje kapaciteta Kantonalnog javnog preduzeća RAD. Mi smo kroz ovaj projekat organizovali niz platformi, kao i obuke u Češkoj Republici za KJKP RAD, kako bi mogli vidjeti kako funkcioniše sistem upravljanja otpadom u Češkoj Republici, odnosno u skladu sa nekim standarima u Evropskoj uniji", rekao je Štěpán Šantrůček, konzul i šef Odjela za razvojnu saradnju, Ambasada Republike Češke.

Tim Jenkins, regionalni predstavnik za Zapadni Balkan je poručio da su sve ovo uspjeli zahvaljujući partnerima KJKP RAD i Dekonta, kao i darežljivim donatorima Češkoj Ambasadi i Češkoj Razvojnoj agenciji kojima su neizmjerno zahvalni.

Nijaz Salamović, v.d. direktor, KJKP RAD je izjavio da su uspjeli da ojačaju kapacitete preduzeća jednim dijelom kroz nabavku opreme, a drugi dio kroz podizanje javne svijesti, kako njihovih uposlenika tako i građana.

"Kroz ovaj projekat nabavili smo opreme u vrijednosti od 1,6 miliona KM i radili smo na jačanju kapaciteta, podizanju svijesti kod građana kako bismo svi zajedno smanjili količinu otpada koji se odlaže na deponiju", rekao je Salamović.

Projekat je uspješno ispunio većinu svojih obaveza kao što je jačanje operativnih sposobnosti KJKP RAD-a, što je rezultiralo formulisanjem sedmogodišnje strategije.

SEDMOGODIŠNJA STRATEGIJA KJKP RAD

Kako je pojasnio Salamović, strateški plan se sastoji od općeg dijela, analize trenutnog stanja, planiranja i akcionog plana.

Kao glavni ciljevi su navedeni; smanjenje količine otpada za odlaganje na deponiji Smiljevići za 50% do 2030. godine, funkcionalni vozni park i uspostavljanje održivog finansijskog poslovanja.

U planu je izgradnja i uspostava 20 reciklažnih dvorišta na području Kantona Sarajevo, kao i satelitskog sistema prikupljanja otpada.

Akcioni plan 2023. - 2030. čini uvođenje odvojenog prikupljanja otpada u individualne stambene objekte, uvođenje odvojenog prikupljanja otpada u kolektivno stambene objekte/ zeleni otoci, kontinuirano ažuriranje lokacije za prikupljanje otpada uključujući zelene otoke i reciklažna dvorišta.

Pored ovog, predviđa se i uvođenje optimizacije ruta putem GIS I GPS, te razvoj modela prikupljanja otpada.

"Konačan cilj koji se želi postići nakon realizacije uključivanja svih domaćinstava u sistem odvojenog prikupljanja i odvoza otpada jeste da se do 2030. godine povećaju ukupne količine reciklažnih sirovina za 50% i to progresivno", zaključio je Salamović u svom izlaganju.

Podsjećamo, Projekat "Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“ je revolucionarna inicijativa koju finansira Češka razvojna agencija, pokrenuta je u septembru 2021. godine. Ovaj inovativni projekat zajednički sprovode People In Need, Dekonta i KJKP RAD. 

Projekat nije samo postigao svoje neposredne ciljeve, već je postavio i snažnu osnovu za održivo upravljanje otpadom u Kantonu Sarajevo. Konačna procjena ukazuje na značajan napredak i ističe potencijal za daljnji razvoj u sistemima upravljanja otpadom Kantona.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti