Privremeno udaljenje

VSTV suspendovao predsjednika Suda BiH

20.12.2023. 13:47 / Izvor: Federalna.ba
Ranko Debevec

Visoko sudsko i tužilačko vijeće danas je suspendovalo predsjednika Suda BIH Ranka Debeveca.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće danas je suspendovalo predsjednika Suda BIH Ranka Debeveca. Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a podnio je jučer zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

"Povodom privođenja predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), želimo da javnost informišemo da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u jutarnjim satima 19.12.2023. godine, uputilo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Obavještenje u kojem ga informiše o donošenju Naredbe o provođenju istrage protiv osumnjičenog Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Odmah po prijemu navedene Obavijesti, u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o VSTV-u BiH, ista je proslijeđena u rad Uredu disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH, koji je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Nakon podnošenja zahtjeva, automatski sistem DK CMS će odrediti prvostepenu disciplinsku komisiju VSTV-a BiH koja će, u zakonskom roku, donijeti odluku po zahtjevu UDT-a.

Na osnovu odluke prvostepene disciplinske komisije, VSTV BiH je postupio u skladu sa odredbama propisanim Zakonom o VSTV-u BiH. U slučaju kada je odluka prvostepene disciplinske komisije udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika suda, VSTV BiH odlučuje o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH", saopćeno je iz VSTV-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti