Održani protesti ispred OHR-a

Građani protestima zahtijevaju nametanje izmjena Izbornog zakona

20.12.2023. 14:03 / Izvor: Fena
restart

Udruženje "ReSTART BiH" zatijeva uvođenje optičkog skeniranja glasačkih listića.

Protesti građana u organizaciji Udruženja "ReSTART BiH" održani su danas ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, gdje je manji broj okupljenih građana tražio od visokog predstavnika Christiana Schmidta da do Nove godine nametne izmjene Izbornog zakona.

Protesti su organizovani nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao političke i parlamentarne strukture u BiH, da u kratkom roku usvoje tehničke izmjene izbornog zakonodavstva zemlje radi poboljšanja integriteta izbornog procesa, u protivnom, nametnut će ih on koristeći ovlasti.

Osnivač "ReSTART-a" Suad Đozić istaknuo je da je to udruženje slalo prijedloge za izmjene Izbornog zakona, te da je odgovor bio da su prijedlozi odlični, ali da se u BiH zna ko blokira procese. 

"Oni se samo mogu dogovoriti o visini naknada, povećanju svojih primanja, bijelom hljebu i slično i zato smo išli sa zahtjevima na adresu visokog predstavnika. S velikom radošću smo primili vijest da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona i da se nije oglušio na zahtjeve građana. Trebamo imati skenere koji će prilikom glasanja glasove odmah slati CIK-u, a ne da se u vrećama donose glasovi. Obavezno glasanje je standard u demokratskom svijetu i zbog toga mnoge druge zemlje imaju mnogo veću izlaznost, a to bi moglo poslužiti i kao popis stanovništva", izjavio je Đozić. 

Schmidt je u jučerašnjem obraćanju naveo da Izborni zakon mora da bude precizan, korektan i transparentan, izbori fer i korektni, odnosno treba da funkcionišu čvrste mjere protiv izbornih prevara, te istaknuo elektronsko prebrojavanje glasova i identifikaciju birača, kao i potrebu uspostave lanca nadzora nad procesom prije tokom i nakon izbora.

Također, istaknuo je da su neophodni veća transparentnot i jasnoća u procesu brojanja glasova, kao i ozbiljan proces registracije birača, kao i da s promjenama treba početi  godinu prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine.

Udruženje "ReSTART BiH" zatijeva uvođenje optičkog skeniranja glasačkih listića, obaveznog glasanja i drugog kruga glasanja, povećanje cenzusa na pet odsto, sprječavanje dualizma funkcija i sukoba interesa, te novi zakon o finansiranju stranaka.

Kako su predstavnici ovog udruženja naveli, optičko skeniranje glasačkih listića smanjila bi ukradene glasove za deset do 20 posto, a rezultati izbora bili bi poznati za sat vremena i smanjilo bi broj biračkih odbora i posmatrača.

Obavezno glasanje se odnosi na zakone koji obavezuju punoljetne građane da glasaju.

U "ReSTART BiH" smatraju da je BiH primjer države koja bi morala imati obavezno glasanje i napominju da u državama u kojima je uveden ovakav sistem izlaznost nikada nije ispod 90 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti