više novca za demografske mjere

Usvojen Budžet Posavskog kantona za 2024. godinu

22.12.2023. 09:46 / Izvor: Akta.ba
posavski kanton

Skupština Posavskog kantona u četvrtak je usvojila Budžet za 2024. godinu u iznosu od 66.987.000 KM.

Skupština Posavskog kantona u četvrtak je usvojila Budžet za 2024. godinu u iznosu od 66.987.000 KM.

Premijer Vlade Posavskog kantona Đuro Topić u izjavi za medije kazao je kako je usvojeni budžet najveći do sada.

"Planirali smo povećanje svih prihoda budžeta, prvenstveno poreznih, čime smo stvorili pretpostavke da sistem i svi budžetski korisnici, odnosno svi uposlenici ustanova koje financira Kanton, funkcioniraju stabilno", kazao je Topić.

U kantonalnom budžetu predviđena su i sredstva za demografske mjere, sapćeno je iz Vlade Posavskog kantona.

"Budžetom smo osigurali sredstva za sve demografske mjere od dječjeg doplatka, porodiljnih naknada, pomoći kod nabavke udžbenika, prijevoza učenika, povećane su stipendije, nastavljamo sa mjerama pomoći mladim porodicama kod rješavanja stambenog pitanja. Uvedene su i nove mjere ove godine kao što je prehrana učenika u školama, produženi boravka djece u školama. Osigurali smo dodatna ulaganja u opremanja škola na području kantona, kako bi se stvorili uvjeti rada u školama kakvi su na Zapadu", kazao je Topić.

Na sjednici je usvojen i Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Posavskog kantona za 2024. godinu, a po riječima predsjednika Skupštine PK Blaža Župarića, u sljedećoj godinu bit će poboljšana prava osiguranika.

"Vjerujem da će Zavod zdravstvenog osiguranja Posavskog kantona biti samoodrživ i da će pacijenti, osiguranici imati mogućnosti kroz zdravstvenu zaštitu kako od Kantona tako i na drugim područjima, odnosno drugim zdravstvenim ustanovama širom Republike Hrvatske, a i na prostoru Federacije BiH. Usvojen je Financijski plan Zavoda za javno zdravstvo i Službe za upošljavanje, koji su doneseni po prvi put ovako rano što je iskorak u radu", istaknuo je Župarić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti