Predstavljen rad izvršne i zakonodavne vlasti

Godišnja konferencija za medije: Brčko ide uzlaznom putanjom

22.12.2023. 11:18 / Izvor: Fena
Brčko

Godišnja konferencija za medije Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH na kojoj je predstavljen rad izvršne i zakonodavne vlasti.

Godišnja konferencija za medije Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH na kojoj je predstavljen rad izvršne i zakonodavne vlasti u proteklom razdoblju, održana je u petak u prostorijama Skupštine.

Rad izvršne i zakonodavne vlasti u proteklom razdoblju predstavio je gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić, koji je na početku svog izlaganja podsjetio na prosvjed zdravstvenih radnika koji je, kako je kazao, uspješno riješen, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

"Podigli smo plaće za 8 posto i varijabilni dio plaće te smo ustanovili da od nove godine povećanje ide za još 5 posto. Pored toga, ustanovit ćemo i putne troškove za radnike javne uprave, a očekujemo da će ovo pratiti i realni sektor“, izjavio je gradonačelnik.

Po njegovim riječima, nakon prosvjeda i javnoj upravi povećane su plaće za 5 posto.

"Za kategorije radnika koji su imali plaće ispod 1.200 maraka ustanovili smo jednokratnu novčanu pomoć od 400 maraka čime su obuhvaćeni svi radnici javne uprave kao i radnici javnih poduzeća", kazao je gradonačelnik.

On je istakao da prema svim parametrima Brčko distrikt BiH ide uzlaznom putanjom.

"U Brčko distrikt BiH je u ovom razdoblju u obliku granta i kredita isporučeno oko sto milijuna maraka. Deset milijuna maraka izdvojeno je za rekonstrukciju Savskog mosta. Političkim naporom osigurali smo da rekonstrukciju ovog mosta u potpunosti preuzmu vlade Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prije nekoliko dana potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Vlade Distrikta, Češke razvojne agencije i CARE International čime je započela provedba projekta 'Socioekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH' u vrijednosti od 2,7 milijuna maraka", kazao je gradonačelnik.

Također, od Europske unije dobiveno je 1,4 milijuna maraka za utopljavanje objekata i financijsku pomoć energetski siromašnim obiteljima, Europska banka za obnovu i razvoj osigurala je 625.000 eura za projekt 'Zeleni gradovi i za operativnu učinkovitost JP 'Komunalno Brčko' te tri milijuna eura za lučku dizalicu nosivosti 27 tona.

"Što se tiče kreditnih zaduženja, tu je kredit od Svjetske banke u vrijednosti od 25 milijuna eura koji je predviđen za pet kapitalnih projekata: zatvaranje deponije na Ilićki, Centar za upravljanje otpadom, regulacija rijeka Blizna i Brka i biciklistička staza u dužini od 47 km", istaknuo je Nišić.

On je dodao da je u ovom razdoblju ostvaren visok razvoj infrastrukture, naglasivši i poduzete korake u rješavanju pitanja vodoopskrbe.

"Potpisali smo ugovor o dodatnom kreditnom zaduženju kod Europske centralne banke u iznosu od 6,5 milijuna eura za glavni transportni cjevovod čime će se osigurati dugoročno i kvalitetno vodoopskrba građana Distrikta", kazao je Nišić.

Govoreći o sektoru zdravstva, Nišić je ocijenio da parametri ukazuju na to da se zdravstvo stabilizira navodeći da je u tijeku rekonstrukcija pedijatrijskog i kirurškog odjela u vrijednosti od oko 2 milijuna maraka.

"Nabavljeno je nekoliko rendgen-aparata i sanitetskih vozila, a uskoro šaljemo na specijalizaciju oko dvadeset mladih ljekara. Imamo u planu da u polovici sljedeće godine proširimo mrežu zdravstvene zaštite, da ustanovimo dvije ambulante obiteljske medicine u naselju Ilićka i u tri tima obiteljske medicine u naseljima Brod, Lipovac i Stari Rasadnik", kazao je Nišić.

Što se tiče područja obrazovanja, on je podsjetio na uspostavu školskog sporta i promjenu Pravilnika o stipendijama, nakon koje će svi aplikanti iz romske populacije, djeca bez ijednog roditelja i djeca sa invaliditetom dobiti stipendiju, dok je do sada dodjeljivano po pet stipendija za svaku od ovih skupina.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić govorio je o radu te institucije

"Izmjenom određenih zakonskih rješenja, prije svega, izmjenama Zakona o proračunu pripremili smo realizaciju značajnog kapitalnog proračuna za narednu godinu, budući da taj zakon definira da se mogu budžetirati samo projekti koji imaju građevinsku dozvolu", kazao je Milić, podsjetivši i na izmjene Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Milić je za kraj izrazio nadu da će iduća godina, usprkos izborima, biti godina ubrzanog razvoja Distrikta.

Dogradonačelnik Anto Domić je kazao da su pri kraju određeni reformski zakoni koji će unaprijediti funkcioniranje javne uprave što je vrlo važno za put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji.

Podsjetio je na dvije konferencije koje su privukle značajnu pažnju.

"Po prvi puta od uspostave Brčko distrikta BiH utvrdili smo reprezentativnost sindikata što je prvi korak ka kolektivnom pregovaranju i putu ka postizanju kolektivnog ugovora koji nedostaje u Distriktu, a koji će podignuti prava uposlenika i omogućiti povećanje plaća", istakao je Domić.

Domić je izdvojio i nekoliko projekata s liste javno-privatnog partnerstva, posebno istakavši izgradnju onkološkog centra u kojem bi se liječili pacijenti s malignim oboljenjima, uključujući radioterapiju/terapiju zračenjem, a koja se do sada provodila u kliničkim centrima u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

Nakon zajedničke konferencije, organizirano je druženje s predstavnicima medija. Čelnici Distrikta su im se ovom prilikom zahvalili na podršci i kvalitetnoj suradnji, priopćeno je iz Sektora za informiranje Brčko distrikta BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti