Cilj ublažavanje posljedica inflacije

U ZDK danas isplata naknade za budžetske korisnike od 350 KM

27.12.2023. 10:24 / Izvor: Fena
ze

U ZDK danas isplata naknade za budžetske korisnike od 350 KM te po 100 KM pomoći za RVI i borce.

U Zeničko-dobojskom kantonu tokom danas će biti isplaćena naknada od 350 KM za  8.314 zaposlenih koji primaju plaću iz budžeta tog kantona, ustanovama kulture te JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK i JU Centar za djecu s poteškoćama u razvoju ZDK, kao i po 100 KM pomoći borcima.

Potvrdila je ovo u izjavi za Fenu resorna ministrica Dženana Čišija.

Osnivači ustanova kulture su lokalne zajednice, ali plaće za zaposlenika te dio troškova rada tih ustanova osigurava se iz budžeta ZDK.

"Zaposlenicima koji primaju plaću iz budžeta našeg kantona, nakanada će biti isplaćena direktno sa računa trezora ZDK na njihove bankovne račune.Ustanovama kulture, kojih je ukupno 12, kao i dvjema ustanovama iz resora socijalne politike  novac će biti isplaćen u tranšama, prema resornnim ministarstvima obrazovanja, nauke, kulture i sporta te rada, socijalne politike i izbjeglica", najavila je Čišija.  

Ona je najavila kako će u isto vrijeme biti isplaćena pomoć intervenirajućeg karaktera za više od 8.000 ratnih vojnih invalida, korisnika egzistencijalne boračke naknade koji primaju ličnu invalidninu, u iznosu od 100 KM.

Vlada je odluku o isplati ove naknade, s namjerom da se ublaže posljedice inflacije i rast troškova života, donijela prošle sedmice, a premijer Nezir Pivić tada je istakao kako ova naknada nije vezana za mogućnost isplate do dvije prosječne plaće po Uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada ZDK će za isplatu naknade budžetskim korisnicima te zaposlenim u ustanovama kulture tog kantona, kao i dvije ustanove socijalne skrbi, izdvojiti oko 2.909.900 KM te dodatnih više od 800.000 KM za ratne vojne invalide, korisnike egzistencijalne naknade koji primaju ličnu invalidninu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti