Sigurnost i stabilnost

EU investira 363.000 eura za unapređenje sigurnosti letova u BiH

11.01.2024. 18:04 / Izvor: Fena
Eufor

Potpisivanje današnjeg Pisma namjere je završni i dobar čin za Oružane snage BiH jer daje sigurnost i nezavisnost u letenju.

Komandant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalmajor Helmut Habermayer, nakon potpisivanja Pisma namjere u bazi Butmir s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom o unapređenu sigurnosti letova, izjavio je da je to još jedan primjer odlične i dragocjene saradnje EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH.

"Mi zajedno udružujemo snage s ciljem sigurnosti i stabilnosti kroz investiranje kojim se unapređuju kohezija i strateška saradnja. Evropska unija investira 363.000 eura u sistem zajedničke zrakoplovne komunikacijske mreže. Cilj ove investicije i saradnje je visok nivo sigurnosti letova time što će biti korištena samo jedna mreža izvan kontroliranog zračnog prostora za letjelice EUFOR-a i Oružanih snaga BiH koje lete u istom području.", rekao je Habermayer.

EUFOR će osigurati dvije konekcije i dva terminala - u Rajlovcu i Mahovljanima za rad kontrolora za mrežu zrakoplovstva Oružanih snaga BiH.

U okviru investicije 363.000 eura, EUFOR će instalirati opremu zrakoplovne komunikacijske mreže na tri radio-relejna tornja: Pločno, Leotar i Veliki džep, koja pripadaju Ministarstvu odbrane BiH i koje ih održava, kako bi udvostručavanjem kapaciteta bila unaprijeđena sigurnost letova za obje strane.

EUFOR se dokazao kao snažan i pouzdan partner, što se posebno odnosi na helikoptersku medicinsku evakuaciju tokom brojnih vanrednih situacija, rekao je komandant također.

"Potpisivanjem današnjeg Pisma namjere ojačaćemo naše partnerstvo poboljšanim strateškim sposobnostima koje će pružiti viši nivo sigunosti letenja", zaključio je u ovom obraćanju novinarima.

Ministar Zukan Helez je pojasnio da je riječ o donaciji 363.000 eura od misije EUFOR-a, dok će bosanskohercegovačka strana zauzvrat ustupiti radio-relejna čvorišta na nekoliko lokacija, čime dobija nezavisnu komunikacijsku mrežu prvi put.

"Time će biti omogućeno da naši helikopteri neometano i sigurno lete, ne samo na ovim našim zajedničkim vježbama, nego i za pomoć civilnom stanovništvu posebno u periodima naglašenih prirodnih katastrofa i nedaća", rekao je Helezove.

Zahvalio je komandantu EUFOR-a koji uskoro završava misiju i odlazi z BiH te se ministar odbrane BiH nada dobroj saradnji i s Habermayerovim nasljednikom na dužnosti. 

"Potpisivanje današnjeg Pisma namjere je završni i dobar čin za Oružane snage BiH jer daje sigurnost i nezavisnost u letenju", kazao je ministar Helez.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti