Sredstva planirana u 2023.

Za podršku pošumljavanju iz budžeta BPK Goražde izdvojeno 80.000 KM

12.01.2024. 13:33 / Izvor: Fena
Bpk

Resorni ministar Bojan Krunić naglašava da je riječ o nastavku uspješne saradnje sa ovim komunalnim preduzećima.

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Bojan Krunić sa predstavnicima komunalnih preduzeća iz Goražda i Općine Pale u FBiH danas je potpisao ugovore o finansiranju projekata ukupne vrijednosti 25.000 KM.

Sredstva su planirana programom subvencija javnim preduzećima za 2023. godinu, a komunalna preduzeća su na obnovljeni javni poziv aplicirala s dva projekta.

Javnom komunalnom preduzeću (JKP) "6. mart“ dodijeljeno je 15.000 KM za projekt zamjene živinih sijalica u naselju 1. Maj, dok je komunalno preduzeće Prača dobilo 10.000 KM za servisiranje opreme neophodne za zbrinjavanje komunalnog otpada.

Resorni ministar Bojan Krunić naglašava da je riječ o nastavku uspješne saradnje sa ovim komunalnim preduzećima, koja su i do sada uspješno pravdala dodijeljena sredstva.

"Što se tiče Grada Goražda nastojali smo da, u saradnji s lokalnom zajednicom i komunalnim preduzećem, kroz projekte podrške unaprijedimo javnu rasvjetu na prostoru Goražda i ovo je već treći projekt u tom pravcu. Najprije je podržan pilot projekt u Višegradskoj ulici, drugi je projekt Gradske uprave za koji je ugovor vrijedan 50.000 KM potpisan pred Novu godinu i sada ovaj projekt komunalnog preduzeća", precizirao je Krunić.

Direktor JKP „Prača“ Amer Žigo naglasio je također da je podrška ovog tipa od velikog značaja.

"Zahvaljujem se ministru i Vladi što su prepoznali značaj ovog projekta jer naša mehanizacija je u kvaru, tako da ćemo njenim stavljanjem u funkciju značajno olakšati i povećati stepen prikupljanja komunalnog otpada u našoj općini. Bez podrške teško bi mogli sami funkcionisati s obzirom da smo malo komunalo preduzeće koja ne može bez pomoći obezbijediti ulaganja", naveo je Žigo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti