Sindikat državnih službenika FBiH

Pozitivno mišljenje kantonalnih ministara o Kolektivnom ugovoru

19.01.2024. 08:04 / Izvor: Akta.ba
ugovor

Kolektivni ugovor potpisan s Vladom FBiH prezentirao je na sastanku predsjednik Sindikata Samir Kurtović.

Na sastanku Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Federacije BiH s resornim ministrima više kantona (KS, ZDK, HNK, USK, SBK, BPK, PK), ministri su uglavnom dali pozitivna mišljenja o Kolektivnom ugovoru, uz odgovarajuće anekse, saopćeno je iz tog sindikata.

Kolektivni ugovor potpisan s Vladom FBiH prezentirao je na sastanku predsjednik Sindikata Samir Kurtović.

"Zaključeno je da vlade Kantona, prema općinama i gradovima upute dopis radi davanja saglasnosti na Kolektivni ugovor ( “Službene novine Federacije BiH”, broj 98/23), kao i ovlaštenja da u ime općina i gradova predstavnici kantonalnih vlada potpišu pristup Kolektivnom ugovoru, a po potrebi da budu urađeni određeni aneksi. Vlade kantona, prije potpisivanja također donose odluku o pristupu Kolektivnom ugovoru i daju ovlaštenje određenom predstavniku koji će biti potpisnik pristupu, a po potrebi i aneksu Kolektivnog ugovora", navedeno je u saopćenju.

Dogovoreno je da u roku od mjesec dana bude proveden navedeni proces kako bi bio održan sastanak i određen termin za potpisivanje pristupa Kolektivnom ugovoru, čime bi postao jedinstven za općine, gradove, kantone i Federaciju BiH.

Sastanak s kantonalnim ministrima održan je u sjedištu Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti