NAJAVIO PREMIJER ZDK

Otklonjene nesuglasnice, UNZE će dobit novi kolektivni ugovor i svima 250 KM veće plaće

19.01.2024. 11:03 / Izvor: Fena
zdk

Vlada ZDK je, kako je kazao, dobila informaciju da su nesuglasice koje su eventualno i postojale na UNZE, otklonjene.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona naredne bi sedmice trebala usvojiti odluku o potpisivanju novog kolektivnog ugovora za Univerzitet u Zenici (UNZE) - najavio je u izjavi za Fenu premijer tog kantona Nezir Pivić.

Vlada ZDK je, kako je kazao, dobila informaciju da su nesuglasice koje su eventualno i postojale na UNZE, otklonjene te da bi i do kraja ovog mjeseca mogao biti potpisan novi kolektivni ugovor.

"Moguće je potpisivanje do kraja ovog mjeseca. Važno je istaći da je istekao raniji kolektivni ugovor na UNZE-u, tako da bi imali još jedan, dodatan problem iz razloga što nisu uskladili Pravilnik o plaćama sa prošlim kolektivnim ugovorom. Iz tog su razloga moguća i manja primanja uposlenika na UNZE-u, sve dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor, a zato odgovornost trebaju preuzeti oni koji su pokušavali da predstave kolektivni ugovor kao nešto što bi značilo ukidanje prava zaposlenika UNZE-a. Kolektivni ugovor je istekao 15. januara ove godine", napominje Pivić.

Podsindikalni odbori unutar UNZE, podvlači Pivić, "jasno su kazali da žele kolektivni ugovor i da je on prihvatljiv" te da onako kako je predložen od pregovarača unutar samih pregovora ne smanjuje nikakva prava.

"Jasno je sada da su to bili samo određeni pokušaji manipulacije menadžmenta UNZE-a, da putem mogu slobodno kazati privatnih sindikata, pokušaju zaustaviti potpisivanje kolektivnog ugovora. Smatrali su da treba da ide procentualno povećanje plaće i nekih drugih stvari koje apsolutno nisu bile praktične, a koje su prezentovane uposlenicima UNZE-a u smislu konkretnog umanjenja njihovih prava", kazao je Pivić.

Nikada se, tvrdi, nije ni govorilo o umanjivanju prava zaposlenika tog univerziteta, nego naprotiv govori se o "poboljšanju materijalnog položaja svih zaposlenika".

"Od početka sam govorio da se radi o jednoj vrlo dobroj stvari, koja je definisana samim kolektivnim ugovorom. Značajno su poboljšana prava uposlenika na UNZE-u. Kao što smo više puta napominjali radi se o lineranom povećanju, u iznosu od 250 KM za sve uposlenike. U vremenu krize i inflacije mislim da je to jako korektno, s obzirom na to da su životni troškovi porasli za sve. Na taj način imamo osjećaja prema svim uposlenicima koji rade na UNZE", kazao je Pivić.

On je napomenuo kako je i naknada za putne troškove sa do sada maksimalnih 250 uvećana na 350 KM.

"Ono što je vrlo važno i što je prihvaćeno sa posebnim oduševljenjem i zadovoljstvom je besplatan doktorski studij uposlenicima, odnosno asistentima i višim asistentima na UNZE", kazao je Pivić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti