NAKON MALVERZACIJA I HAPŠENJA

Bivši ministar za boračka pitanja KS je novi vlasnik privatne zdravstvene ustanove

23.01.2024. 09:37 / Izvor: Akta.ba
mujo

Prema dostupnim podacima u vlasničkoj strukturi je ranije bio Ali Sirli koji je u ovaj projekat uložio kapital od 1.000 KM.

Bivši ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Mujo Fišo postao je novi vlasnik privatne zdravstvene ustanove u Sarajevu.

Kako saznaje Akta.ba Fišo je sada vlasnik Privatne zdravstvene ustanove "polikilnika Dijamant" sa uloženim kapitalom od 1.000 KM.

akta

Prema dostupnim podacima u vlasničkoj strukturi je ranije bio Ali Sirli koji je u ovaj projekat uložio kapital od 1.000 KM.

Portal Akta.ba je prošle godine također izvještavao o ovoj poliklinici kada je za direktora izabran Zlatko Kravić, bivši direktor sarajevske Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

MALVERZACIJE I OPTUŽNICA

Podsjetimo se, sadašnji vlasnik poliklinike Mujo Fišo je ranije obavljao funkciju ministra saobraćaja KS u periodu od 2015. godine do 2018. Nakon toga je obavljao i funkciju ministra za boračka pitanja u KS. 

2018. godine je priveden u akciji Federalne uprave policije zbog zloupotrebe položaja i ovlasti kada je u pitanju provođenje tenderskih procedura.

Istraga je tada otvorena protiv Muje Fiše-u tom periodu ministra saobraćaja, Harisa Gušića-privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzanije- predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića-advokata i edukatora za javne nabavke, te protiv Amira Junuzovića-vlasnika i osnivača firme Junuzović kopex Lukavac. Također, istraga je otvorena i protiv pravnog lica Junuzović kopex Lukavac.

Kantonalni sud Tuzla 2019. godine potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv navedenih osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezana je za izbjegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin u Kantonalnim javnom komunalnom preduzeću Gras Sarajevo od firme Junuzović kopex Lukavac tokom 2017. godine iz budžetskih sredstava Kantona Sarajevo.

Također, optužnica se vezuje i za pokušaj da se na isti način provede i nabavka 25 minibus vozila u Grasu, od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja, što je spriječeno istragom Tužilaštva i Federalne uprave policije FBiH. Optužnica je potvrđena i protiv pravnog lica Junuzović kopex radi krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti