Važni zakoni

Usvojeni prijedlozi zakona o javnim priredbama i slobodi mirnog okupljanja u USK

23.01.2024. 15:05 / Izvor: Fena
USK

Skupština USK na današnjoj redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog zakona o javnim priredbama i Prijedlog zakona o slobodi mirnog okupljanja.

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog zakona o javnim priredbama i Prijedlog zakona o slobodi mirnog okupljanja.

"Drago mi je da smo na kraju usvojili oba ova zakonska prijedloga, te na taj način kantonalnom ministarstvu unutrašnjih poslova omogućili da uspostavi sve što je tretirano ovim zakonima. Također, zadovoljstvo nam je što su sjednici prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH i Misije OSCE-a, koji su prilikom kratkog obraćanja na samoj sjednici istakli značaj ovih zakona, a na neki način potvrdili da je i ovo dio priče o ispunjavanju uslova Bosne i Hercegovine za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji", kazao je predsjedavajući Skupštine USK Zikrija Duraković.

Važnost usvajanja ovih zakonskih prijedloga istakao je i kantonalni ministar unutrašnjih poslova Adnan Habibija.

"Osim što su među prioritetima za početak pristupnih pregovora za članstvo BiH u Evropskoj uniji, oni će značajno unaprijediti ove oblasti. Građani će lakše moći da izraze svoja razmišljanja i promišljanja povodom određenih društvenih događaja, a ova rješenja će i javne priredbe dovesti u red, odnosno unaprijediti ih u tom kontekstu", kazao je Habibija.

Na današnjoj redovnoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o stavljanju van snage Zakona o upravljanju otpadom, kao i Program rada Skupštine USK za 2024. godinu, te Informacija o stanju planske dokumentacije u 2023. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti